На 79-годишна възраст почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков. Той е претърпял инцидент в село Селановци, Врачанско. Той щеше да навърши 80 години след броени дни.

Кирил Маричков е трябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качването на сцената е паднал, съобщава bTV.

Повикана е била линейка, но при падането музикантът е получил тежка черепно-мозъчна травма и е починал по пътя към болницата.

Кирил Маричков беше певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“.

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като групата се разделя, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците".

Най-големите си успехи като музикант и изпълнител Кирил Маричков постига именно с тази група. "Щурците" е създадена през 1967 г., а името ѝ е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално младите музиканти свирят кавър-версии или композиции на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, хардрок и прогресив рок, пише NOVA.

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на своята група. В списъка на създадените от него песни са хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“. Щурците са един от съставите, наред с ФСБ, "Сигнал" и "Ахат", които могат да претендират за титлата „най-влиятелна българска рок група на 20 век“.

GlasNews изказва най-искрени съболезнования към семейството и близките на легендарния музикант.

Очаквайте подробности!