Почина сценаристът и режисьор Робърт Таун, носител на "Оскар" за оригинален сценарий на филма "Китайски квартал" и признат майстор на сценарното изкуство. Той беше на 89 години. Таун почина в понеделник в дома си в Лос Анджелис, съобщи публицистът Кери МакКлур в изявление, предадоха американски медии.

В хода на дълга кариера, започнала през 60-те години на миналия век, когато започва работа като актьор и сценарист, Таун става един от най-търсените сценаристи в историята на киното, призоваван отново и отново за решаване на структурни проблеми и създаване на забележителни моменти за филми на други хора.

Таун става известен през 1970 г. с три критични и комерсиални хита, издадени в рамките на 14-месечен период: "The Last Detail" (1973), "Chinatown" (1974) и "Shampoo" (1975). И трите сценария бяха номинирани за Оскар, като Китайският квартал спечели за годината.

Въпреки факта, че повечето сценарии, написани от Таун, не са кредитирани - например "The Parallax View" (1974), "Marathon Man" (1976), "The Missouri Breaks" (1976) и "Heaven Can Wait" (1978) - той получи рядка чест през 1973 г., когато режисьорът на Кръстникът Франсис Форд Копола му благодари в речта си за приемане на Оскар за написването на трогателната и ключова сцена в градината на Пачино-Брандо - сцена, която не се среща в книгата на Марио Пузо.

Цял екран