Невиждани дъждове заляха Калифорния. И след последния силен дъжд властите издадоха заповед за евакуация на крайбрежния град Монтесито - рай за знаменитости и милиардери, дом на принц Хари и Меган Маркъл, Опра Уинфри и много други, пише Bloomberg.

Местните власти вече издадоха заповед за евакуация, а известната телевизионна водеща Елън Дедженеръс показа видео, заснето пред дворцовия й дом, на което се вижда бушуващ порой.

„Този ​​поток близо до къщата ни обикновено е невидим. А сега вероятно се е повишил с девет фута и е на път да се покачи с още два фута“, казва Елън.


Елън Дедженеръс в дома си 

Прогнозите са за нови проливни дъждове в района.

Монтесито е дом на едни от най-скъпите недвижими имоти в Америка. Средната продажна цена на жилище през ноември миналата година беше 4,2 милиона долара. Градът се намира близо до Санта Барбара, редица малки градове наблизо също се оказаха в зона на бедствие и откъснати от „континента“.

Вече има 14 загинали от наводнения в Калифорния, но цифрата е неточна, полицията и спасителите просто не могат да достигнат до някои райони. Сред загиналите е петгодишно момче, което изчезна, когато пикапът на майка му беше пометен от пътя.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви извънредно положение в Калифорния в понеделник, позволявайки на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да осигури помощ при бедствия.

Към началото на седмицата повече от 100 000 души все още са без ток.

Превод: GlasNews