Лелята на принцеса Даяна, Мери Рош, почина във Великобритания. Тя беше на 88 години. Така принцовете Хари и Уилям теоретично биха могли да се срещнат на погребението на близък роднина. Все още обаче не са получени изявления.  

Майката на принцеса Даяна, Франсис Рут Шанд Кид, е дъщеря на Морис Рош, 4-ти барон Фермой. Първият й брак с Джон Спенсър, 8-ми граф Спенсър, от когото има пет деца, беше нещастен. Съпругът й я биеше, така че когато най-малкото дете беше на три години, Франсис напусна съпруга си и отиде при любовника си Питър Шанд Кид, бизнесмен от Австралия. Майката на Диана почина през 2004 г. На погребението й бяха принцовете Уилям и Хари.

Франсис имаше брат Едмънд и сестра Мери. Жените бяха приятелски настроени. Освен това Мери Рош беше една от малкото, които бяха скептични относно решението на Даяна да се омъжи за принц Чарлз, пише Daily Mail.

Тя забелязВа, че племенницата й изглежда "нещастна" на нейния предсватбен прием през 1981 г. в Бъкингамския дворец, докато други твърдят, че бъдещата принцеса на Уелс е щастлива.

„Просто си спомням колко нещастна беше от този прием“, призна тя по-късно.

По-късно Мери каза, че смята 20-годишната си племенница за несъвместима с бъдещия крал Чарлз, който тогава беше на 33 години.

"Те бяха на много различни етапи на развитие. Даяна беше млада и имаше ограничен житейски опит, а принц Чарлз вече беше велик мислител. Четеше много. Вероятно бяха много различни хора", каза лелята на Даяна.


Мери Рош (в синята рокля) не беше много публична личност 

Смъртта на Даяна не беше единствената трагедия, която Мери преживя. Първият й бивш съпруг, консервативният депутат сър Антъни Бери, беше убит от ИРА при бомбен атентат в хотел в Брайтън през 1984 г. Той беше син на бившия съсобственик на The Daily Telegraph, Хоумър Бери, 1-ви виконт Кемсли.

Мери се жени и развежда още два пъти. Сестра й Франсис, майката на Даяна, почина през 2004 г. на 68-годишна възраст. Брат им Едмънд, наследил титлата барон Фермой, се застреля през 1984 г. след дълга депресия. В браковете Мария роди четири деца.

Но надеждата, че смъртта на роднина ще помири принцовете, е изключително малка. Все още не е ясно дали принц Хари и Меган Маркъл ще присъстват на коронацията на крал Чарлз III през май.

Принц Хари и Меган Маркъл поканени на коронацията на Чарлз III

Херцогът и херцогинята на Съсекс потвърдиха, че са получили покана за коронацията, но не уточниха дали ще присъстват.

Коронацията, която трябва да бъде видяна от милиони хора в Обединеното кралство и вероятно милиарди хора по света, ще се състои на 6 май - същия ден, когато Арчи, синът на Хари, ще стане на четири години.