Днес четвъртата по ред принцеса на норвежкия трон се омъжи за самопровъзгласил се шаман. Принцеса Марта Луиз, на 52, се срещна с „шамана“ Дурек Верет, на 49, през 2019 г., след като бяха запознати от общ приятел. Те обявиха годежа си три години по-късно.

Сватбените им тържества започнаха в четвъртък във фиорда Гайрангер, включен в списъка на ЮНЕСКО, където членове на други европейски кралски семейства и знаменитости ще слязат в събота за официалната церемония.

Ето историята на двамата влюбени:

Норвежката принцеса Марта Луиза е дъщеря на крал Харалд и кралица Соня. Баща й става крал през 1991 г., година след като тя получава права за наследяване, което я прави четвърта в реда за трона, въпреки че е най-голямото дете. Нейният по-малък брат всъщност ще наследи престола.

През 2002 Луиза се омъжи за писателя и художник Ари Бен. Двойката има три дъщери: Мод Анджелика, 21, Лия Айседора, 19, и Ема Талула, 15. Те се разведоха през 2017 г. Две години по-късно, на Коледа, Ари Бен се самоубива след години на психични проблеми и алкохолизъм.
Принцеса Марта Луиз и бившият й съпруг Ари Бен в деня на сватбата им през 2002 г.

Принцесата губи титлата "кралско височество" през 2002 г. поради обществени опасения, че използва конституционната си роля, за да й помогне да започне собствен бизнес. Тя се оттегли изцяло от кралските задължения през 2022 г., но й беше позволено да запази титлата си на принцеса.

Пред документален филм на BBC през 2023 г., принцесата казва, че вярва, че възгледите на годеника й стоят зад общественото недоволство. „Норвежците, предполагам... са решили, че е най-добре за мен да се оттегля заради неговите възгледи за нещата.“

Като самозвана ясновидка тя ръководи свое собствено „ангелско училище“ между 2007 и 2018 г., което беше описано като алтернативен терапевтичен център, който помага на клиентите да общуват с ангели и мъртви.

Сега тя има друг бизнес с алтернативна терапия с годеника си.

Дурек Верет е родом от Сан Франциско и казва, че произхожда от поколения шамани, свързани с племето Лукуми в Хаити.

Той е бил арестуван няколко пъти и казва, че е прекарал една година в калифорнийски затвор през 1991 г. за палежа на необитаема сграда, в която е организирал парти.

Според докладите между 2007 и 2015 г. той е имал връзка с мъжки масажист на име Ханк Грийнбърг и се идентифицира като бисексуален. В своя Instagram той се описва като "слуга на Бога" и "енергиен активатор".

Малко след като той започна да се среща с принцеса Марта Луиз през 2019 г., двойката тръгва на турне, наречено „Принцесата и шаманът“, предлагайки на посетителите на шоуто „медитация и шамански упражнения“.

По време на пандемията от коронавирус той продавал медальони „оптимизатор на духа“ за около £200 (450 лв) на уебсайта си, за които твърди, че могат да предотвратят вируса.

В книгата си от 2019 г. Spirit Hacking той твърди, че детският рак е причинен от нещастие и случайният секс кара духовете да окупират вагината на жената, което той може да елиминира със собствените си „упражнения“.

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг описа възгледите му като „много странни“ и книгата беше забранена поради опасения, че насърчава дезинформация.

Той каза, че признава, че някои хора намират възгледите му за „странни“. Верет каза пред списание People, че е срещнал годеницата си в Древен Египет в минал живот.

Принцеса Марта Луиз отдаде обществената неприязън към расизма, като каза пред Vanity Fair през 2020 г.: „Никога не съм мислила, че в Норвегия има расизъм, преди да го срещна.“ 

Относно бъдещите му свекъри, Верет каза, че отношенията им са се подобрили през последните пет години. „Няма да лъжа и да кажа, че в началото не беше някак неравномерно, защото в семейството ти идва този шаман, бисексуален, черен мъж“, каза той в Instagram. „Но с години изградихме толкова прекрасни отношения. Обичам ги.“