Дара Екимова, едно от младите и талантливи лица на българската музикална сцена, е жертва на систематичен кибертормоз, включващ заплахи за убийство. Това съобщи музикалната продуцентка Саня Армутлиева, в своя акаунт във Facebook тя разкри тревожни подробности за случая.

„Ще те убия; Ку*во, ще те намеря на участие и ще бъдеш с пръснат мозък; Кеф ще ми е да ти пръсна черепа; Мършо, ще умреш; Смъртта ти е до няколко дни; Ще те умъртвя; Ще гниеш под земята; Ти не си певица, а една проститутка; Долнопробен боклук; Скоро ще бъдеш на парчета, кълна ти се” - това са само малка част от заплашителните и обидни текстове, изпращани до младата изпълнителка ежедневно. 

Тормозът, започнал преди повече от година, включва не само лични съобщения, но и коментари под публикации на Екимова и музикалната компания „Вирджиния Рекърдс”. Заплахите стават все по-чести и жестоки, което създава огромно напрежение за Дара и нейното семейство.

След като за първи път станало ясно за случая миналата година, юристи от „Вирджиния Рекърдс” подали сигнал в ГДБОП. Службите реагирали бързо и идентифицирали извършителя – жена от Пловдив. След обиск в дома й и изземане на техническите устройства, срещу нея било стартирано наказателно дело. В същото време, в Хасково било образувано и друго дело срещу същата жена по сигнал от друга жертва. Въпреки всички тези мерки, случаят продължава да се развива по тревожен начин.

Проблемът се задълбочава след прокурорско постановление, в което се установява, че жената е невменяема и поради това не може да носи наказателна отговорност. След кратък престой в специализирано заведение за лечение, тя е освободена и веднага възобновява тормоза срещу Дара Екимова, използвайки нови профили в социалните мрежи.

Дара Екимова избяга при Саня Армутлиева

Случаят поставя сериозни въпроси относно ефективността на правната система в България, когато става въпрос за кибертормоз и заплахи. Въпреки, че има ясни доказателства за престъпленията и самоличността на извършителя е известна, съществуващите механизми за защита на жертвите изглеждат недостатъчни.

„Питам: Възможно ли е системата у нас да не може да предприеме нищо значително в защита на хора, които стават жертва на грозни заплахи, обиди, вербално насилие, кибер тормоз от страна на рецидивисти? Ако някой е обявен за невменяем и съответно не носи отговорност за действията си, нормално ли е да го оставим да продължи да осъществява криминалното си деяние? Един месец принудително лечение в специализирано заведение равнява ли се на близо две години почти ежедневен тормоз, който освен това продължава?

Давам знак, отварям дискусия, защото утре вие или ваш близък можете да се окажете в подобна ситуация и да откриете безсилието да защитите себе си или другите.

Събрали сме нови доказателства и в понеделник ще пуснем нов сигнал, ако трябва ще има ново дело и няма да се откажем, докато държавата не вземе адекватни мерки”, завършва публикацията си Саня Армутлиева.

Дара Екимова е сред най-перспективните млади български артисти. Зад гърба си има впечатляваща биография от успехи – от първия й сингъл „Sagapao”, през „Война” и „Последен дъх”, които безотказно намират място сред най-излъчваните песни в радио и надхвърлят повече от милион слушания в Spotify и над 7 милиона гледания в YouTube.

През октомври 2021 г. Саня Армутлиева кани изпълнителката да участва в международния творчески лагер за писане на музика Sofia Songwriting Camp, където Дара демонстрира безспорен талант не само като вокалист, но и като автор на музика и текстове. Така се стига до решението за съвместна работа и първата стъпка е „Бягам” – модерно и емоционално парче със силно запомняща се мелодия и с изключително оригинален видеоклип.

"Ще нарежа бебето на парчета": Заплашват със смърт родна инфлуенсърка и детето й

"Искам детето ти да умре"! Продължават заплахите към родна инфлуенсърка

Подписка: Вкарайте в психиатрия жената, която тормози инфлуенсърката Ясмин

Нови зловещи заплахи към инфлуенсърката Ясмин