Желанието на покойния френски актьор Ален Делон домашното му куче да бъде приспано и погребано с него беше отхвърлено от децата му след протест от активисти за правата на животните.

Актьорът, който почина на 88-годишна възраст в неделя, е заявил, че желае 10-годишната белгийска овчарка на име Лубо, да бъде "приспана" и положена в гроба му в гробището на дома му в село Души в Лоарет.

 
След като обаче активисти изразиха възмущението си от перспективата здраво животно да бъде умъртвено, предлагайки да намерят нов дом на кучето, беше обявено, че Лубо ще живее.

Фондация "Бриджит Бардо" съобщи, че дъщерята на Делон - Анушка, е потвърдила, че семейството ще задържи кучето.

"Току-що се обадих на Анушка Делон и тя ми каза, че Лубо е част от семейството и ще живее. Кучето няма да бъде приспано", заяви говорител на фондацията.

Ето къде ще бъде погребан Ален Делон

 
По-рано през деня, предизвиквайки известно объркване, фондацията беше обявила в социалните мрежи, че кучето ще бъде пощадено, преди да изтрие публикациите.

SPA беше сред организациите за защита на животните, които изразиха загриженост от заявеното от Делон желание по отношение на неговия домашен любимец. "Животът на едно животно не трябва да зависи от този на един човек. SPA е щастлива да вземе кучето му и да му намери ново семейство", написаха те в изявление.

Във Франция няма закон, който да забранява на собствениците да умъртвяват животните си, но всеки ветеринарен лекар решава дали да изпълни желанието им.

 
Делон е създал параклис в гробището с останките на поне 35 от своите кучета в гористите местности на дома си в Ла Брюлери, пише Дир.бг.

Вижте някои от вечните цитати на Ален Делон

 
Именно тук, в рядка проява на единство, трите му деца - Антъни, Анушка и Ален-Фабиен, обявиха, че баща им е починал мирно до тях. Лубо, който актьорът осинови от приют през 2014 г., също беше включен в съобщението на децата за смъртта на баща им.

"Ален-Фабиен, Анушка, Антъни, както и Лубо, са дълбоко натъжени да съобщят за кончината на баща си", написаха те в изявление.

"Той е кучето, което е с мен в края на живота ми... Обичам го като свое дете", каза Делон пред Paris Match през 2018 г. "През живота си съм имал 50 кучета, но с това имам специална връзка. Липсвам му, когато ме няма".

 

"Ален Делон ни оставя сираци": Франция скърби след смъртта на великия актьор


"Ако умра преди него, ще помоля ветеринаря да ни помогне да бъдем заедно. Той ще го сложи заспал завинаги в ръцете ми. Предпочитам да направя това, отколкото да знам, че той ще умре на моя гроб, преживявайки жестоки страдания", заяви Делон приживе.