Новата кралица на Дания Мери, съпруга на бившия престолонаследник, а сега крал на Дания Фредерик, се появи на балкона на двореца Кристиансборг в Копенхаген със съпруга си само мигове след като майка му кралица Маргрете II абдикира от трона в неделя. 51-годишната Мери изглеждаше семпла и елегантна в снежнобял тоалет. И в него бяха скрити много тайни послания. 

Бялата й рокля е символ на ново начало, сила и чистота, а изборът й на бижута е почит към датското знаме.

Кралица Мери, кралица на Дания, крал Фредерик, ДанияЦял екран
Кралица Мери и крал Фредерик със семейството Снимка: Getty Images

Д-р Жизел Бастин, кралски експерт от университета Флиндърс, каза, че жените от датския кралски дом традиционно носят бяло на коронациите, за да символизират „обновяването и чистотата на короната“, пише Daily Mail.

„Видяхме това в британското кралско семейство, където през 1953 г. кралица Елизабет II носеше бяло, както и нейните придворни дами и всички присъстващи жени в абатството. Видяхме това и на коронацията на крал Чарлз III“, каза тя.

Принцесата на Уелс Кейт Мидълтън беше облечена в бяло на коронацията на крал Чарлз III миналия май.

И Мери патриотично избра бяла рокля от датския дизайнер Soren Le Schmidt. Направена е от Биргит Халщайн, същата шивачка, която е направила нейната емблематична сватбена рокля на Uffe Frank.

„Датските кралски особи са известни с това, че са по-резервирани от британските кралски особи, а тоалетът на Мери предполагаше акцент върху „бъдещето“ и „модерността“ на новия кралски двор на Дания“, каза тя.

Мери също може да е избрала бялото, за да покаже, че всичко е наред в семейството й и Фредерик, след като се появиха слухове за предполагаемата му афера с мексиканската светска дама Геновева Казанова.

Кралица Мери, кралица на Дания, крал Фредерик, ДанияЦял екран
Кралица Мери и крал Фредерик Снимка: Getty Images

Мери допълни тоалета си с рубинени бижута. Червено-бялата комбинация е препратка към датското знаме.

„Цветовете на Дания са червено и бяло, така че красива бяла рокля, украсена с обеци и брошка от рубинен комплект, изглеждаше като правилният избор“, каза дизайнерът.

Мери носеше две фиби за коса, обеци и брошка на колана си, която е част от рубинена пара, включваща също тиара, огърлица, пръстен и гривна.

Мери е единственият собственик на рубините от сватбата си с принц Фредерик през 2004 г. и последно ги е носила на новогодишна вечеря в двореца на 1 януари.

Нейните рубинени бижута не бяха единственият й важен аксесоар. Под лявата си ключица тя закачи Ордена на кралското семейство на кралица Маргрете II, който включва рамкиран с диаманти портрет на кралицата, висящ на червена и бяла панделка. Брошката е лична значка, дадена от кралицата по нейно усмотрение и не е държавна награда. Мери го получи като подарък преди сватбата си с Фредерик, но го сложи за първи път едва през 2012 г.

Кралица Маргрете, принцеса Бенедикт и тяхната сестра гръцка кралица Ан Мария носят подобна значка с портрет на баща си.