60-годишният австралийски супермодел Ел Макферсън тайно се пребори с рак на гърдата преди седем години и сега е в ремисия, въпреки че отказа химиотерапия, която 32-ма лекари й препоръчаха да се подложи. Знаменитостта говори за това в интервю за Women's Weekly, представяйки книгата си с мемоари „Живот, уроци и способността да се довериш“.

След лумпектомия преди седем години, основателката на WelleCo беше диагностицирана с HER2-положителен интрадуктален карцином на естрогенния рецептор, вид рак на гърдата.

„Беше шокиращо, беше неочаквано, беше объркващо, беше страшно по толкова много начини и наистина ми даде възможност да се впусна дълбоко в усещането си, за да намеря решение, което работи за мен“, каза тя.

Лекарите съветват Ел да се подложи на мастектомия с лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия и реконструкция на гърдите. Ел обаче, която по това време излизаше с антиваксъра Андрю Уейкфийлд, реши да се откаже от традиционната медицина. Тя каза, че това е „прекрасно упражнение да бъдеш вярна на себе си, да се доверяваш на себе си и да се доверяваш на естеството на тялото си и начина на действие, който е избрала.

Моделът се молеше и медитираше на плажа в Маями и стигна до заключението, че не иска да лекува рака си с фармацевтични лекарства, а възнамерява да "използва интуитивен, сърдечен, холистичен подход".

„Да кажа „не“ на стандартните медицински решения беше най-трудното нещо, което някога съм правила в живота си. Но да кажа „не“ на инстинктивните си чувства щеше да е още по-трудно“, обясни тя, като по-късно добави, че според нея химиотерапията и операцията са твърде екстремни."

Според нея мнозина са я смятали за луда, но Макферсън все пак е тръгнала по своя път.

Ел нае къща за осем месеца във Финикс, Аризона, където получи "холистично лечение" за своя рак с нейния първичен лекар, лекар натуропат, холистичен зъболекар, остеопат, хиропрактор и двама терапевти.

Оставайки сама вкъщи, Ел каза, че прекарва дните си, „съсредоточавайки се и посвещавайки всяка минута да се излекува“.

Сега Ел е в ремисия, която тя предпочита да нарича „пълно благополучие“.

Австралийката казва, че големите й синове Флин и Сай и бившият й приятел Арпад „Арки“ Бюсън са имали смесени реакции към необичайния й подход към нейната диагноза рак.

21-годишният Сай напълно подкрепил майка си, вярвайки, че химиотерапията е „целувката на смъртта“. 26-годишният Флин обаче имал свои собствени мисли по въпроса.

"Флин, тъй като е по-традиционен, изобщо не беше доволен от избора ми. Но той е мой син и ще ме подкрепи във всяка ситуация и ще ме обича в избора ми, дори и да не е съгласен с него", каза Ел.

Що се отнася до Арки, с когото Ел се раздели през 2005 г. след почти десетилетие заедно, бащата на Флин и Сай „не беше съгласен“ с методите на Ел, но й написа писмо, в което й каза колко „горд“ е от нейната смелост.