След публикуването на скандалните мемоари на принц Хари крал Чарлз III заключи за себе си, че най-малкият му син е решил окончателно да скъса всички връзки с британски роднини. Без да мисли два пъти, монархът обяви, че херцозите на Съсекс трябва да освободят Frogmore Cottage в Уиндзор, предлагайки да се премести там на неговия опозорен брат, принц Андрю, съобщава LBC, цитирайки биографа Хари и Меган Омид Скоби. Бъкингамският дворец вече е изпратил на двойката съответно известие.

На херцозите на Съсекс е казано, че „някой друг“ се нуждае от имота, тъй като отношенията между тях и останалата част от кралското семейство остават на „безпрецедентно ниско ниво“.

„Тази новина, казаха ми източници, смая Хари и Меган и поне двама членове на кралското семейство са “шокирани“, каза Скоби.

Сега принц Хари и съпругата му са заети да планират как да изпратят част от имуществото, останало във Фрогмор, в Съединените щати. Първоначално бащата даде на Хари две седмици, за да събере нещата, но след това увеличи времето за изгонване, преди коронацията.

фрогморцял екран
През 2018 г. кралица Елизабет II даде Frogmore Cottage на принц Хари за сватбата им. Снимка: Getty

"Всичко това изглежда като много окончателно и жестоко наказание. Сякаш семейството иска да ги изтрие от паметта си завинаги", реагира приятел на семейство Съсекс на такова решение на монарха.

Принц Андрю, който живее в Royal Lodge с имението от 98 акра от 2003 г., е бил помолен да напусне имението си с 30 стаи, а вместо това му е била предложена Frogmore Cottage. По-големият брат-цар обясни това решение с факта, че поддържането на имота е скъпо и вече има нужда от ремонт. Чарлз III планира да намали годишната издръжка на Андрю с £249 000.

Говори се, че Андрю се противопоставя на преместването, но Хари и Меган ще бъдат принудени да напуснат вилата - единственият им останал дом в Обединеното кралство.

„Това със сигурност бележи края на престоя на Хари и Меган в Обединеното кралство. Андрю се съпротивлява на идеята да се премести във Frogmore Cottage, след като му беше предложено миналата седмица. Но това показва, че Хари и Меган са безсилни да спрат изгонването“, казаха източници.

През 2018 г. кралицата даде на двойката Фрогмор за сватбата им. Преди да се преместят там, Хари и Меган поръчаха ремонт за £2,4 милиона. След "Magzit" и преместването в САЩ, двойката върна парите за ремонт и дадоха вилата под наем. Хари и Меган последно подновиха договора си за наем на имота през май 2022 г., след като принцеса Юджини и съпругът й напуснаха имението.

Все още не се знае дали те ще оспорват решението на краля.

Превод: GlasNews