33-годишната певица успя да постигне безпрецедентен триумф през 15-те години на кариерата си. Досието й включва около 300 награди, 12 награди Грами, а тази година името й беше обявено за Личност на годината според списание Time.

Невъзможно е да се избяга от името Тейлър Суифт в медийното пространство. Песните й звучат във всички музикални платформи, а към тях се правят видеоклипове в Instagram и TikTok.

И въпреки че феновете следят отблизо живота й, самата певица, заедно с екипа си, е изградила много интригуващи факти около себе си, сред които е трудно да се разбере кое е реалност и кое е измислица.

А Тейлър Суифт е в списъка на малкото звезди, които са успели да натрупат състояние от милиарди долари само чрез създаване на музика.

Има слухове, че Тейлър Суифт ще бъде един от ключовите хора в американската история, които ще имат огромно влияние на президентските избори в САЩ.

Така че нека да разберем коя е Тейлър Суифт.

Известно е, че тя издава първите си албуми с лейбъла Big Machine Records. Те бяха общо 6. Сега певицата се опитва да спечели правата върху всяка от песните, които бяха в тези албуми. Сега тя активно се занимава с презаписване на песни. И така, през 2021 г. Тейлър преиздаде следните песни: Fearless (версия на Тейлър), Red (версия на Тейлър), Speak Now (версия на Тейлър), а наскоро тя представи „1989“ (версия на Тейлър).

Тейлър Суифт

Първият студиен албум на Тейлър в кънтри-поп стил е представен през 2006 г. и се казва Taylor Swift. Според информацията, споделена от певицата, се пише за нейния тийнейджърски живот и наблюдения над други хора. Темите на песните, които доминират в албума, са истории за приятелство и несподелена любов. Както всяка звезда, не всички песни на певицата придобиха популярност. Някои от най-известните песни от този албум включват Tim McGraw, Teardrops on My Guitar, Our Song, Picture to Burn и Should've Said No.

Образът на Суифт по това време много се хареса на младата публика, главно тийнейджъри, които се видяха в нейния образ. Тогава тя имаше лек имидж, който се хареса на връстниците й, които вече бяха полудели по нейните песни. На концерти Тейлър носеше сарафани, каубойски ботуши, винаги държеше китара в ръцете си, а косите на феновете винаги бяха къдрави.

Известно е, че през 2022 г., според списание Rolling Stone, албумът заема 32-ро място в списъка на „100-те най-добри дебютни албума на всички времена“. Известно е, че по това време албумът успя да продаде повече от 6,7 милиона копия.

Fearless

Fearless беше вторият албум на Тейлър Суифт. Певицата го представи през 2008 г. В него певицата изпълни 13 нови музикални композиции. Година по-късно тя добави още 6 песни към албума. Този албум стана един от най-поръчваните. В него Суифт изпълнява романтични любовни песни, където се появяват образи на бели коне, принцеси и романтични целувки под дъжда.

Така една от популярните песни от този албум, „Love Story“, олицетворява историята на Шекспир за „Ромео и Жулиета“.

Друг сингъл, наречен You Belong With Me, разказва историята на любовта на едно момиче към нейния приятел. Именно тази песен донесе на певицата много награди. Също така отделна видео работа за тази песен получи награда в категорията „Най-добро женско видео“ на MTV Video Music Awards.

Неприятна ситуация се случи на церемонията по награждаването, когато рапърът Кание Уест излезе на сцената и прекъсна речта на Тейлър, докато тя получаваше статуетката. Това е така, защото той смята, че тази награда трябва да принадлежи на Бионсе с песента и видеото Single Ladies (Put a Ring on It).

По-късно Тейлър описва конфликта с Уест в една от песните си.

Тогава Тейлър продължи да бъде симпатичната тийн певица, която смени каубойския си стил с по-женствен и елегантен - рокли с пайети и бални костюми.

Точно в този период певицата започва да изписва щастливото си число 13 на ръката си.

Струва си да се отбележи, че албумът Fearless може уверено да се нарече най-забележителният сред всички кънтри албуми в историята на САЩ. Именно той донесе на певицата първата й награда Грами.

Говори сега

Суифт записва третия си албум като възрастен. Казваше се „Speak Now“. Все още можете да чуете кънтри звученето в него, но музиката на третия албум е с акцент върху поп ритмите. Образите на певицата на сцената продължиха да бъдат доста непринудени, но редките й изяви на червения килим все пак станаха по-бляскави.

Самата певица не обсъжда на кого са посветени песните в албумите й. Въпреки това, в едно от интервютата тя каза, че песента Innocent е написана точно за този конфликт с Kanye West.

Албумът съдържа и песни за връзката й с майка й и някои мъже.

Red

Четвъртият албум на певицата е издаден през 2012 г. Включва нови песни на певицата с нови жанрове. Тогава певицата се запомни с винтидж визиите си, носейки шорти с висока талия, шапки и рокли от 50-те години. Освен това беше с червено червило и прическа с бретон.

Една от най-известните песни от този албум е All Too Well. Освен това се смята за една от най-добрите песни на певицата за всички години. Феновете на певицата подозират, че тя се е отдала на връзката си с актьора Джейк Джиленхаул. Както каза певицата, оригиналната версия на песента продължава повече от 10 минути. Още през 2021 г. излезе пълната версия на известния хит.

1989 

През 2014 г. певицата започва работа по петия си студиен албум "1989". Това е първата пълнометражна колекция на певицата в поп жанра. Известно е, че той се превърна в един от най-продаваните албуми - повече от 11 милиона копия. Албумът "1989" донесе на Суифт още една Грами.

Албумът съдържа много хитове, които все още прославят певицата: Wildest Dreams, Out Of The Woods, Welcome to New York, Shake It Off, Bad Blood, Blank Space, Style.

Репутация

Шестият албум на певицата вече е по-близо до това, което Тейлър прави сега. Създаден през 2017-2018 г. В навечерието на създаването на нов албум, певицата изчезна от публичното пространство за една година, всичко заради скандала с Ким Кардашиян и Кание Уест.

Тогава вълна от омраза се изсипа върху Суифт заради вероятните лъжи на певицата. Накратко, Кание изпя песента Famous, в която спомена името на Суифт и заяви, че тя е станала популярна благодарение на него. Впоследствие Тейлър заяви, че не е съгласна името й да бъде използвано. Съпругата на Кание Ким Кардашиян обаче пусна в мрежата аудиозапис, който опровергава думите на певицата. Тейлър трудно се справяше с конфликтната ситуация и омразата, която се изсипа върху нея.

Ето защо новият албум след завръщането й беше един от най-агресивните в репертоара на певицата.

Сред известните композиции са End Game, Ready for It?, Delicate, Gorgeous, Don't Blame Me.

Любовник

Още през 2019-2020 г. светът видя седмия албум на Тейлър. Това се превърна в една от най-ярките й колекции.

Именно с този албум Тейлър искаше да тръгне на световно турне, но плановете й бяха променени от пандемията от коронавирус. Хитовете от този албум бяха песните "Аз!" (с Panic! at the Disco's Brandon Urie), You Need To Calm Down, The Man, Lover.

Folklore и Evermore

Световната пандемия даде време на певицата да работи върху нов албум. Включва нови версии на стари песни. Тейлър отново спечели Грами за албума си Folklore.

Полунощ

Последният студиен албум на Тейлър, Midnights, беше издаден през 2022 г. Певицата започна да го рекламира от всички възможни социални мрежи.

Тейлър Суифт направи голям фурор със световното си турне през 2023 г., наречено The Eras Tour.

Заслужава да се отбележи, че темата на певицата е доста банална, но докосва слушателите. Като повечето знаменитости тя пее за любовта, приятелството, отношенията със себе си, със семейството и с обществото.

Въпреки че певицата не споделя публично подробности от личния си живот, феновете търсят намеците, които тя им дава във всяка песен.

Заслужава да се отбележи, че световното концертно турне The Eras Tour стана толкова успешно, че певицата реши да представи концертен филм, който беше записан в Лос Анджелис. Известно е, че филмът се превърна в най-касовия филм в историята на този жанр.

Днес Тейлър Суифт е едно от най-разпознаваемите лица в света, което е невъзможно да се обича или мрази.