Знаменитостите и влиятелните личности със значителни последователи играят важна роля в президентската надпревара в САЩ. Камала Харис, родом от Калифорния, може да се похвали с подкрепата на много холивудски звезди, включително Тейлър Суифт, една от най-популярните певици. От друга страна, Доналд Тръмп беше публично подкрепен от най-богатия човек в света Илон Мъск.

RTVI говори за това кои знаменитости са застанали на страната на Харис и Тръмп.

Подкрепа за Камала Харис

Тейлър Суифт, водеща фигура в музикалната индустрия, подкрепи Камала Харис след септемврийския й дебат с Доналд Тръмп, публикувайки в Instagram, тя нарече Харис „уверен и талантлив лидер“.

Суифт също припомни критиките на републиканците към жените без деца, отговаряйки на Дж. Д. Ванс, който веднъж нарече демократите „бездетни дами котки“. Певицата обвини Тръмп, че използва образа й в генерирани от AI мемета и призова феновете си да се регистрират, за да гласуват, привличайки стотици хиляди нови потребители към сайта за информация за изборите.

Известният актьор Джордж Клуни призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в полза на друг кандидат, а след това подкрепи Харис. Той определи нейната кандидатура като историческа и достоверна.

Телевизионната водеща Опра Уинфри подкрепи Харис на Националната конвенция на Демократическата партия, като изрази увереност, че Харис и нейният кандидат за вице Тим Уолц могат да възстановят уважението и благоприличието в Америка. Тя също интервюира Харис в своя токшоу формат.

Актрисата Дженифър Лоурънс повтори подкрепата си за Харис, като каза, че вярва в способността й да защитава репродуктивните права на жените. Робърт де Ниро, който озвучи рекламите на кампанията на Байдън, говори на онлайн събитие в подкрепа на Харис. Актьорът също разкритикува Тръмп, подчертавайки жаждата му за власт.

Други известни личности, които са подкрепили Харис, са Барбра Стрейзънд, Джейми Лий Къртис, Били Айлиш, Джон Леджънд, Брус Спрингстийн и много други.

Подкрепа за Доналд Тръмп

Илон Мъск стана основен поддръжник на Тръмп. Въпреки че подкрепи Байдън през 2020 г., няколко години по-късно Мъск каза, че Тръмп трябва да спечели изборите, за да запази демокрацията. Мъск участва активно в политически дейности и се говори, че е готов да предостави значителна финансова подкрепа за предизборната кампания на Републиканската партия.

Музикантът Кание Уест изрази подкрепата си за Тръмп, въпреки тежките им отношения в миналото. През август той беше забелязан на митинг на Тръмп в Калифорния.

Легендарният борец Хълк Хоугън нарече Тръмп "най-великия президент" на Националния конгрес на Републиканската партия, изразявайки подкрепата си чрез известния си жест с разкъсване на тениска.

Актьорът Закари Леви първоначално подкрепи Робърт Кенеди-младши, но след оттеглянето му от надпреварата премина към Тръмп.

Джоузеф Джерманота, бащата на певицата Лейди Гага, подкрепи Тръмп, наричайки го „патриот“. Въпреки че самата Лейди Гага все още не е направила изявления за подкрепа на някой от кандидатите.

Тръмп беше подкрепен и от актьорите Роб Шнайдер, Джон Войт, състезателката Даника Патрик, рапърът 50 Cent и много други.