След като вече постави името си върху пържоли, дигитални карти за търговия и библии, бившият президент Доналд Дж. Тръмп пуска на пазара нов продукт. Тази седмица той пусна Trump Watches, колекция от луксозни часовници, които носят неговото име.

„Почти 200 грама злато и повече от 100 истински диаманта“, каза Тръмп във видео, обявяващо колекцията, което той свърза към уебсайта си в социалните медии, Truth Social.

Тръмп има предвид най-скъпия часовник в колекцията - Trump Victory Tourbillon. Моделът от 18-каратово злато се отличава с частично скелетонизиран циферблат и гравиран подпис на г-н Тръмп. Има думата „Тръмп“ на циферблата, където, да речем, „Ролекс“ обикновено може да се появи. Цената: 100 000 долара.

„Това са много диаманти“, продължава Тръмп във видеото. „Обичам златото. Обичам диамантите. Всички ги обичаме.”

Облечен в син костюм и червена вратовръзка и застанал пред четири американски знамена в стая с дървена ламперия, Тръмп каза: „Качеството за мен е много важно“. След това той се позова на ограниченото количество - само 147 от Victory Tourbillon ще бъдат произведени - казвайки: "Притежаването на един ви поставя в един много ексклузивен клуб."

Колекцията Trump Watch, която включва също модели на часовника Fight Fight Fight, чиито цени варират според цветовете (500 - 800 долара), не е проектирана или произведена от самия г-н Тръмп, съгласно отказ от отговорност в долната част на Уебсайт на Trump Watches. Вместо това компания, наречена TheBestWatchesonEarth LLC, лицензира името му и произвежда часовниците.

Някои в света на часовниците изразиха съмнение относно качеството и цената на дребно на новите часовници, особено на Victory Tourbillon, който разполага с механизъм, непознат за много експерти.

„Производството вероятно струва около 15 000 до 16 000 долара“, каза Бен Кук, създател на часовниците, във видео в Instagram , предполагайки надбавка от поне 80 000 долара. Позовавайки се на китайски онлайн търговец на дребно, Кук добави: „Защо изглежда, че това са часовници AliExpress, които са проектирани за около пет часа?“

Тръмп често носи ризи с дълги ръкави, което затруднява забелязването на часовника му, но той има известна история в часовникарството. Той често се появява на обществени места, носейки огромен квадратен Vacheron Constantin Ultra-Fine 1968. Той също така е носил Patek Philippe Ellipse и Rolex Day-Date от жълто злато - класически часовник за богати.

Миналия месец Тръмп накара света на часовниците да заговори, когато популярният стриймър Адин Рос му подари златен Rolex Day-Date на стойност $50 000 по време на предавано на живо интервю. „Те са добра компания“, отбеляза г-н Тръмп, отбелязвайки известни играчи на голф, които са носили Rolexes. „Джак Никлаус и Гари Плейър и Арнолд Палмър и всички голф момчета и всички останали момчета.“

Trump Watches не е първата линия часовници, които Тръмп предлага на пазара. През 2005 г., в партньорство с Macy's, той пусна колекцията часовници с подпис на бившия президент , която беше пусната на пазара на много по-ниски ценови точки, достигайки 250 долара.

Любопитно е, че новите часовници Trump, които са налични за предварителна поръчка с доставка по-късно тази есен, не се рекламират като луксозни часовници, а по-скоро като „колекционерски артикули само за индивидуално удоволствие“ и всеки от тях включва сертификат, подписан от бившия президент.

В публикацията си в Truth Social г-н Тръмп изглежда гледа отвъд изборите през ноември към сезона на празничното пазаруване. „Ще бъде страхотен коледен подарък“, написа той.