Епохата, когато представители на кралските династии са се обучавали у дома, е далеч в миналото. Принцовете и принцесите от британското кралско семейство посещават редовни детски градини, училища и колежи. А пресата традиционно широко отразява първия учебен ден за всяко кралско дете. Как принцовете и принцесите са посрещнали първия звънец през годините?

Принц Чарлз и принцеса Ан

Най-големият син на Елизабет II стана първият наследник на британския трон, който беше обучен в най-обикновено училище. Обучаван е вкъщи до осемгодишна възраст, след което постъпва в училище Hill House в Западен Лондон. Там той учи 10 месеца и през есента на 1957 г. се премества в подготвителното училище Cheam School, където някога е учил баща му принц Филип. Учебната институция беше далеч от Лондон и затова единствената връзка с къщата бяха писмата, които принц Чарлз пишеше всяка седмица.

Принц Чарлз и принцеса Ан през 1957 г
Принц Чарлз и принцеса Ан през 1957 г. Снимка: Getty Images

Но единствената дъщеря на Елизабет II и принц Филип беше домашно обучавана до 13-годишна възраст, пише focus.ua. След това момичето е изпратено в женското училище Benenden (Кент). Анна завършва обучението си през 1968 г. и решава да не продължи образованието си, като веднага започва да изпълнява представителните си задължения.

Принц Андрю и принц Едуард

Принц Андрю, подобно на по-големия си брат принц Чарлз, е бил на домашно обучение до 8-годишна възраст, след което е изпратен в подготвителното училище за момчета Heatherdown в Аскот. По това време той се смяташе за престижна институция, която подготвяше студенти за прием в Итън Колидж, но принц Андрю продължи обучението си в Gordonstoun в Шотландия.

По-малкият му брат, принц Андрю, учи една година в така нареченото „предучилищно“ училище Гибс (Кенсингтън), преди да влезе в подготвителното училище, след което се премества в Хедърдаун, като Едуард.

Принц Едуард, придружен от кралица Елизабет II и по-големия си брат принц Андрю в първия му учебен ден
Принц Едуард, придружен от кралица Елизабет II и по-големия си брат принц Андрю в първия му учебен ден Снимка: Getty Images

Принц Уилям

Първородният син на принцеса Даяна и принц Чарлз отиде в детската градина на Джейн Майнорс, придружен от тълпа журналисти. Принцът беше лично отведен в детската градина от родителите си, което предизвика огромен шум в пресата.

Принцеса Даяна и принц Чарлз лично придружиха Уилям в първия му ден в детската градина
Принцеса Даяна и принц Чарлз лично придружиха Уилям в първия му ден в детската градина
 
Първият учебен ден на малкия Уилям беше отразен от десетки журналисти
 

В първи клас принц Уилям отново отиде в училище Wetherby, придружен от принцеса Даяна, за което беше невероятно щастлив. През 1990 г. той продължава обучението си в подготвителното училище Ludgrove в Berkshire, а принц Уилям решава да получи средното си образование не в шотландското училище Gordonstoun, както е обичайно в кралското семейство, а в Eton College.

Принц Хари

Принц Хари точно повтори образователния път на по-големия си брат. А снимка на червенокосия наследник с готова чанта неща в първия му учебен ден се разпространи из медиите в страната, най-малкият син на принцеса Даяна и принц Чарлз изглеждаше толкова сладък.

Първият училищен звънец на принц Хари
Първият училищен звънец на принц Хари Снимка: Getty Images

Принцесите Беатрис и Йожени

Беа влезе в училище Upton House (Уиндзор), когато беше едва на три години. На 1 септември Сара Фъргюсън лично я доведе в клас. На седем години момичето е записано в Coworth Park School, а след това продължава обучението си в училище St George в Аскот (St George's School) през 2000 г.

По-малката й сестра, принцеса Юджини, учи на същото място като Беатрис. През 1994 г. принцеса Юджини се появи пред репортери в училищна униформа заедно със сестра си, което трогна цяла Великобритания.

Принцеса Беатрис на първия си учебен ден, придружена от принцеса Юджини и майка им Сара Фъргюсън
Принцеса Беатрис на първия си учебен ден, придружена от принцеса Юджини и майка им Сара Фъргюсън Снимка: Getty Images

Принц Джордж

Известно е, че херцогът и херцогинята на Кеймбридж правят всичко възможно да защитят децата си от папараците. Затова, когато първородният им принц Джордж отиде на детска градина, членовете на кралското семейство не се обадиха на репортери. Вместо това те споделиха снимки на наследника, направени лично от Кейт. Снимките показват момчето пред детската градина Westacre Montessori School в Норфолк в януарска сутрин през 2016 г.

Но първият учебен ден не можа да бъде скрит от репортерите. През 2017 г. принц Джордж влезе в престижното Thomas's Battersea School в Лондон. Момчето много се срамуваше от камерите и не изпускаше ръката на баща си.

Принц Джордж на първия си учебен ден
Принц Джордж на първия си учебен ден Снимка: Getty Images

Принцеса Шарлот

През януари 2018 г. Шарлот посещава детската градина Willcocks в Лондон за първи път. А през септември 2019 г. – в престижното училище Thomas's Battersea в югозападен Лондон. На първия учебен ден младата принцеса беше придружена от родителите си и по-големия си брат, който по това време беше в трети клас.

Шарлот изглеждаше весела и направи гримаса на репортерите.

Първият учебен ден на принцеса Шарлот
Първият учебен ден на принцеса Шарлот Снимка: Getty Images
 
Превод: GlasNews