Певицата Виктория Терзийска, позната на публиката като Вики от „Мастило“, сподели със своите последователи как приготвя домашни кисели краставички по стара семейна рецепта.

В профилите си в Instagram и Facebook Виктория публикува снимки от процеса, които бързо събраха хиляди харесвания и десетки коментари.

„Солянки! Исперихска рецепта от баба ми Тотка, дошла при мен от майка ми. Децата ги обожават, а в този бидон получавате благина от хрупкави ферментирали краставички за по-малко от три денонощия!“, пише Вики.

За рецептата са нужни:

  • 5 кг хрупкави корнишони;
  • 10-литров бидон (или голям стъклен буркан, ако имате);
  • 8 с.л. морска сол - Вики използва от Атанасовското езеро;
  • Вода - долива се до горе;
  • Листа от хрян - за запазване на хрупкавостта (или няколко зърна синап, ако нямате хрян).

Певицата съветва най-отгоре да се сложат две-три листа хрян и да се обръща бидонът два-три пъти на ден.

В коментарите под публикацията фенове я засипаха с въпроси и съвети. На въпрос относно трайността на краставичките Вики отговори: „Около месец издържат в пластмасов бидон, в стъклен - повече! Но няма да ви останат месец - бързо свършват“.

„На слънце ли трябва да стои буркана през трите дни, в които го обръщаме?“, попита друг потребител. Терзийска поясни: „Моят стои до прозореца, както е на снимката! Нито на слънце, нито на студено! Просто навън!“.

Други пък допълниха рецептата с лични трикове. „Ако сложите листо от смокиня и копър - ароматът е още по-добър и са много хрупкави“, съветва потребителка.

В заключение Вики пита: „Вие приготвяте ли си ферментирали зеленчуци? Супер полезни са!“, напомняйки, че освен вкусно удоволствие, домашните туршии носят и здравословни ползи.

Спрете да слагате кисели краставички в руската салата