Актрисата Джоди Комър е обявена за "Най-красивата жена в света".

Пластичният хирург Джулиан Де Силва измерва пропорциите на лицата на знаменитостите с помощта на златното сечение Phi, оценява красотата им и прави класация. По време на анализа се оказа, че чертите на лицето на Джоди Комър отговарят на идеалните параметри с 94,52%.

"Тя има най-добрите позиции на носа и устните с резултат от 98,7%, което е само на 1,3% разлика от перфектната форма. Джоди получи също най-добри резултати за ширина и дължина на носа и беше близо до върха за формата на устните и позицията на очите. Най-лошата оценка бяха нейните вежди. Те отбелязаха "само" 88 процента, свеждайки общия ѝ резултат до 94,52 процента“, обяснява д-р Джулиан де Силва.

На второ място е Зендая (94,37%). Трета е Бела Хадид с 94,35%, а Бионсе е четвърта с 92,44%. В челната десетка влизат още: Ариана Гранде (91,81%), Тейлър Суифт (91,64%), Джордан Дън (91,39%), Ким Кардашиян (91,28%), Дипика Падуконе (91,22%) и Хойоунг Джеонг (89,63%).

Какво е златното сечение?

Златното сечение датира от Европейския ренесанс, когато художници и архитекти са използвали уравнение, за да им помогнат да планират своите шедьоври и да решат как да зададат определени характеристики.

През годините учените започнаха да използват формулата, за да обяснят защо някои хора се смятат за красиви, а други не.

Британският в. "Ивнинг Стандард" обаче отбелязва критики към златното сечение като стандарт за хубост. То отразява чертите на малка популация жени от северозападна Европа, пишат от изданието и допълват, че идеалите за красота на лицето и тялото варират в различните континенти и култури.