Супермоделът Наоми Кембъл беше дисквалифицирана да бъде попечител на благотворителна организация за пет години, след като комисията по благотворителност установи сериозно лошо управление на средствата в благотворителната организация, на която тя беше лице.

54-годишният модел основа Fashion For Relief, благотворителна организация, обединяваща мода и филантропия, през 2005 г., но разследване установи, че само малка част от парите са отишли ​​за истински добри каузи.

Fashion For Relief беше разпусната и премахната от регистъра на благотворителните организации по-рано тази година.

Неправилното поведение включваше използване на благотворителни фондове за плащане на престоя на Кембъл в петзвезден хотел в Кан, Франция, както и спа процедури, обслужване по стаите и цигари.

Кембъл е един от тримата попечители на благотворителната организация, които са дисквалифицирани в резултат на разследването.

Комисията по благотворителност, която регистрира и регулира благотворителните организации в Англия и Уелс, започна разследване на Fashion For Relief през 2021 г.

Мисията на благотворителната организация беше да предоставя безвъзмездни средства на други организации и да предоставя ресурси за глобални бедствия в опит да облекчи бедността и да подобри здравето и образованието.

Разследването обаче установи, че между април 2016 г. и юли 2022 г. само 8,5% от общите разходи на благотворителната организация са били за дарения за благотворителност.

Благотворителната комисия казва, че е възстановила £344 000, както и е защитила още £98 000 от благотворителни средства.

Някои разходи за набиране на средства са неправилно поведение или лошо управление от страна на попечителите на благотворителната организация. Това включва полет на стойност £12 300 от Лондон до Ница за прехвърляне на изкуство и бижута на събитие за набиране на средства в Кан през 2018 г.

Комисията също така разгледа решението да се похарчат 7 800 паунда от благотворителни средства за три нощувки в петзвезден хотел за Кембъл. В тези случаи попечителите „не са успели да покажат как това е рентабилно и подходящо използване на ресурсите на благотворителната организация“, каза Комисията за благотворителност.

Други разходи на благотворителната организация включват спа процедури, обслужване по стаите и закупуване на цигари и хотелски продукти.

Снимки: Ройтърс