Ирландската певица Шиниъд О'Конър почина на 26 юли на 56-годишна възраст. Една година след като нейният 17-годишен син Шейн се самоуби. Съдбата на изпълнителя на Nothing Compares 2 U беше трагична и ужасна. И четирите й брака бяха нещастни, като дете тя страдаше от жестокостта на майка си, а световната слава не й донесе щастие.

В интервю през 2017 г. тя каза със сълзи, че е останала напълно сама и в живота й няма абсолютно никой.

Шинейд О'Конър, певица, смъртцял екран
Шиниъд О'Конър Снимка: Getty Images

Освен това Принс, авторът на главния хит на Шиниъд, беше недоволен, че произведението му престана да му принадлежи.

Фокус събра всичко, което се знае за най-загадъчния и тъжен изпълнител на нашето време.

Детство и младост

Рожденото й име е Шиниъд Мари Бернадет О'Конър и е отгледана в католическо семейство.

Нейните родители, строителният инженер Джон, и майката Йоана имаха пет деца, включително писателя и журналиста Джоузеф. Шиниъд е родена през 1966 г. и по-късно отива да живее при баща си и втората му съпруга.

Но много по-късно, в интервю, тя призна, че майка й е била невероятно жестока към нея.

„Тя имаше стая за изтезания. Най-ранният ми спомен: тя ми казва, че не е трябвало да се раждам. Тя не ме искаше. Тя беше човек, който се наслаждаваше да те нарани с усмивка“, каза тя за покойната си майка Джоана О. — Грейди.

 
Шиниъд говори за майка си

Певицата твърди, че физическият и емоционален тормоз от страна на майка й е продължил, докато не е избягала от дома си на 13-годишна възраст.

На 15-годишна възраст тя е изпратена в сиропиталището Магдалена за 18 месеца за кражба от магазин. Това е сиропиталище „за паднали жени“ и Шиниъд, признавайки, че е била дисциплинирана там, нарече мястото ужасяващо.

Малко след като напуска институцията, майка й загива при автомобилна катастрофа, блъскайки се в дърво на заледен път, когато Шиниъд е само на 18 години.

Смъртта принуждава певицата да се бори с противоречиви чувства, за които тя говори едва години по-късно.

„Мразя, че не мога да я обичам“, каза О'Конър през 2017 г., като каза, че най-накрая е простила на майка си за нейното насилие.

"Мразя, че не мога да я прегърна и да й кажа, че я обичам и да й кажа, че е добре и да се грижа за нея. Бих се погрижил за нея, въпреки че е истинско чудовище", призна певицата.

Музикална кариера

Пол Бърн, барабанистът на популярната група In Tua Nua по това време, помагал с музикалното обучение в училището на Шиниъд, когато я чул да пее "Evergreen" от Барбра Стрейзънд.

Той бил изумен и разказа за талантливото момиче, за нейния талант, на своя приятел Колм Фарели. След като Колм сформира групата Ton Ton Macoute, покани Шиниъд като солист.

Беше неизбежно обаче тя да стане звезда. Така скоро момичето подписа договор с Ensign Records и през 1987 г. издаде дебютния си албум The Lion And The Cobra.

Най-успешният сингъл от албума е хитът Мандинка.

Първият удар на Sinead O'Connor

Но след множество интервюта стана ясно, че Шиниъд е специална звезда. Тя защитаваше дейността на ИРА, критикуваше колеги, включително U2, които я подкрепяха, и не се стесняваше в изразите.

Нейната песен "I Want Your Hands On Me" стана саундтрак на филма "Кошмар на улица Елм 4: Господарят на съня".

А през 1990 г. записва втория си албум "I Do Not Want What I Haven't Got", който я прави звезда от световна класа, получавайки "Грами" за него в номинацията "Най-добър алтернативен албум".

Хитовият сингъл "Nothing Compares 2 U" оглави американската класация за четири последователни седмици. И стана ясно, че сега това е песен на Шиниъд, а не на Принс, който я е написал, и не на The Family, които са я изпълнили през 1985 г.

Шиниъд изпълнява Nothing Compares 2 U

Трети албум "Am I Not Your Girl?" беше издаден през 1992 г., но не беше толкова успешен. А след това имаше скандално изпълнение на Saturday Night Live.

Шиниъд О'Конър изпълни акапелно "Войната" на Боб Марли, преди да разкъса снимка на папа Йоан Павел II с думите "Бийте се с истинския враг!"

За това тя беше осъдена от певци и актьори. Актьорът Джо Пеши каза, че би й ударил шамар, ако беше сред публиката, докато Мадона каза: „Мисля, че има по-добър начин да представиш идеите си, отколкото да разкъсаш изображение, което означава много за други хора“.

В САЩ тя беше освирквана на концерти, така че се върна в Дъблин, играеше в театъра, записа нов албум, участва в записа на албуми на други изпълнители.

Тя стана ревностна католичка, приемайки името Суор Бернадет. След това тя става жрица на отцепилата се Латинска църква на Трент, позиция, която не е призната от основната католическа църква. След това тя смени името си още два пъти: през 2017 г. на Магда Давит, през 2018 г. на Шухада Садакат, след като прие исляма. А през 2021 г. тя обяви, че напуска музикалната индустрия. Но се върна на следващата година.

Шинейд О'Конърцял екран
Шиниъд прие исляма през 2018 г. Снимка: Getty Images

Шиниъд призна, че страда от биполярно разстройство и е много самотна.

Конфликтът с Принс и други звезди

Шиниъд изпълни хита на Принс "Nothing Compares 2 U", заявявайки след това, че той не е доволен от това.

Въпреки че Принс публично похвали нейната версия на песента, в различни интервюта и коментари през годините, О'Конър твърди, че е бесен от успеха й и я повикал в Холивуд за сериозен разговор.

"Принс не харесваше хората, които правеха кавъри на песните му. И той имаше всички тези женски протежета и се дразнеше, че аз не съм една от тях", пише Шиниъд в мемоарите си.

В интервю от 2004 г. О'Конър оттегли твърденията, наричайки Принс „хубав човек“, но след смъртта му от свръхдоза фентанил през 2016 г. тя твърди, че Принс „се кланяше на дявола, вземаше наркотици и биеше жени“.

Тя разказа в мемоарите си за случилото се в холивудското имение на изпълнителя. Според Шиниъд, той й се скарал, че е използвала неприличен език в интервю и помолил иконома си да й сервира супа, въпреки че тя многократно отказвала.

И тогава той уж предложил да обсъдят различията си в приятелска битка с възглавници, но след това я нападнал, като напъха "нещо твърдо" в калъфката. Когато тя се опитала да напусне имението му, той блокирал вратата и я завлякъл до колата си, така че тя се освободила и избягала при съседите, след което според нея Принс се оттеглил.

Шиниъд имаше сблъсък с Франк Синтара заради отказа й да позволи The Star-Spangled Banner да се изпълни в едно от нейните шоута.

След инцидента със снимката на папата тя беше осъдена от Джо Пеши и Мадона.

А през 2013 г. О'Конър пише на Майли Сайръс след видеоклип на Wrecking Ball, че тя се „държи като проститутка и го нарича феминизъм“.

„Посланието, което продължаваш да изпращаш, е, че да си проститутка е готино... не е толкова готино, Майли. Опасно е“, пише О'Конър в едно от отворените писма.

Семейство и деца

Шиниъд О'Конър се е женила четири пъти. Тя има четири деца и преди седем години става баба.

Първо беше омъжена за музикалния продуцент Джон Рейнолдс. Двойката се срещна за първи път, когато Шиниъд пътува до Лондон като вокал на TonTon Macoute. Синът й Джейк е роден през 1987 г. Тя прекрати втората си бременност с Рейнолдс през 1989 г. след раздялата им.

По-късно Шиниъд твърди, че нейната звукозаписна компания е инструктирала лекар да я убеди да направи аборт. Но с Джон те останаха приятели след развода и се подкрепяха взаимно.

След това Шиниъд се срещна с ирландския репортер Джон Уотърс. Двойката има дъщеря Ройзин. Но раздялата им бе помрачена от скандална битка за попечителство, след която Ройзин остана при баща си.

През юни 2001 г. беше обявено, че Шиниъд и приятелят й журналист Ник Сомърлад са сгодени.

Ник, далечен роднина на шведската кралица Силвия, каза, че се е запознал с певицата, докато е работил за Dublin Press Association.

Двойката, чиято разлика във възрастта беше седем години, се ожени на тайна церемония седмици след обявяването на годежа им. Шиниъд каза, че е много щастлива, но този брак се разпадна след три години.

Шиниъд роди третото си дете, Шейн, от ирландския музикант Донал Лани през 2004 г. През 2022 г. Шейн се самоуби след два опита да посегне на живота си.

От кратка връзка с музиканта Франк Бонадио Шиниъд има син Йешуа. Те се разделиха в началото на 2007 г., но останаха приятели.

През 2011 г. в Лас Вегас Шиниъд се жени за Бари Херидж, ирландски психотерапевт, който лекува нейния син. Но бракът продължи само три седмици и те живяха заедно само седем дни. Въпреки че се разделиха, се смята, че не са били законно разведени.

След четвъртия си развод Шиниъд каза пред Irish Sun, че съжалява, че изобщо се е омъжила.

"Предполагам, че се опитвах да бъда нормална. Нещо като гей мъж, който се опитва да настоява, че е хетеросексуален. Разбира се, няма нищо лошо в това да се омъжиш за някого, когото едва познаваш. За щастие те бяха хубави момчета", каза Шиниъд.

Шинейд Конър, Шон Пен.  Сандра Бълокцял екран
Шиниъд, Шон Пен, актрисата Сандра Бълок и гости на 2011 amfAR Inspiration Gala в Лос Анджелис Снимка: Getty Images

Шиниъд О'Конър почина на 26 юли. По-рано този месец тя публикува туит, пълен със скръб за сина си Шейн.

"От момента на смъртта му живях като нощна немъртва. Той беше любовта на живота ми, светилникът на душата ми", написа певицата. Причината за смъртта й не се съобщава.

Почина певицата Шиниъд О’Конър