Най-очакваното събитие от зрелостниците - безсъмнение това е абитуриентството. Баловете са вълнуващо приключение и уникално преживяване. Безгрижието свършва и всеки поема по своя път. Момичетата обличат най-красивите си и бляскави тоалети, а момчетата изгряват в елегантни костюми.

Днес се срещаме с модния дизайнер Радослава Лазарова, за да я попитаме относно актуалните модни тендеции, на какви цветове и материи да заложат абитуриентите тази година, попитахме я и какви са личните й наблюдения по отношение на това дали са стилни българските абитуриенти - отговорите на тези и още интересни въпроси, научете в специалното интервю за GlasNews.bg.

Коя е Радослава Лазарова?

Радослава Лазарова е второ поколение създатели на вълнуващата, романтична и оригинална визия на официални и сватбени тоалети. Израснала е в семейство на дизайнери и е прекарвала много часове в ателието на родителите си, които са основатели на известния бранд за официални и сватбени тоалети „Аз и Ти“, създаден преди близо 30 години. След като изучава мода във Варна и София, с наследения талант и натрупан опит, Радослава Лазарова се завръща в родния си град Смолян и в сърцето на Родопите създава своя собствен моден бранд „Блинк“ (в превод от английски език – мигам, светя, блестя). Ради е носител на най-престижната награда за мода в България – „Златна игла 2019“ на Академията за мода в категория „Най-добър млад дизайнер”. Втората "Златна игла" тя грабва през 2021 година, когато печели приза "Дизайнер на годината". 2022 г. чрез потребителско вот, Ради печели отличието "Най-добър дизайнер" в категория Булчинска мода.

Радослава Лазарова е убедена, че: „Всяка жена заслужава да притежава дреха, която да я накара да заблести – да отрази и подчертае нейните най-женствени и красиви черти.“

 

- Коя е Ради Лазарова и защо толкова малко се знае за личния Ви живот?

- В мое лице ще откриете художественият директор на бранда "Blink by Radi Lazarova". Името ми е Радослава Лазарова – аз съм второ поколение създатели на официална и сватбена мода. Двукратен носител съм на най- престижната награда за мода в България "Златна Игла" - на Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков. А през месец март 2022 г. чрез потребителски вот, спечелих отличието "Най-добър дизайнер" в категория Булчинска мода на единствената в България модна телевизия "Code Fashion TV". Модна къща "BLiNK" отразява характерния ми творчески стил, а модели ми са предпочитани от дамите за важни събития - сватбени тържества, коктейли, рождени дни, абитуриентски балове и при всеки повод или момент, когато жената би искала да изглежда единствена, завладяваща и неотразима.

В личен план съм майка на 11-годишна млада дама на име Божидара. Живея в красив планински град – Смолян, където отглеждам дъщеря си и реализирам колекциите си в производствената база на модната ми къща. Обичана, оценена и уважавана жена съм. Пътувам често до гр. София, където се намира шоурумът ми – срещам се с моите клиентки и участвам в специални събития.

- С какво сте се занимавали преди да поемете по пътя на модата и кога усетихте, че именно модата е вашата страст?

- Модата е нещо, с което се раждаш и впоследствие го усъвършенстваш. Аз се родих с моята страст и до ден днешен продължавам да я усъвършенствам. 

Дизайнер Радослава Лазарова - Златна Игла 2021 / фото: Хайлайф

- Какво се случва с дрехите и аксесоарите, на които им "минава модата"?

- Относно тоалетите за най-важните събития в нашия живот – съветвам клиентките ми да не селектират аутфити от "бързата мода", при която тенденциите преминават с всеки нов сезон. Това са рокли, които запазват естетическата си стойност през годините и именно това е и идеята ми в новата колекция "Obsession" 2023 г., в която предлагам на дамите аутфити с взаимнозаменяеми горни и долни части, както и аксесоари към тях, които могат да комбинират по техен вкус, според случая и мотивацията им.

А за ежедневните тоалети, продиктувани от настоящите тенденции и подвластни на бързата мода, дрехите биха могли да се премоделират, за да им се вдъхне нов живот, както и да се дарят на хора в нужда, в неравностойно положение. Страхотно е, че почти всички световни марки залагат и на дрехи от рециклирани или органични материали, с които съхраняваме чистотата на планетата ни.

- Харесва ли Ви професията, която упражнявате и какво Ви носи тя?

- Обожавам професията си и всички хора, с които се срещам и чрез изкуството си достигам до сърцата им. Професията ми ме предизвиква винаги да давам максимума от себе си във всеки нов проект, преоткривам се и с желание и вдъхновение давам на клиентите си щастие и красота. Професията ми създава усмивки у хората, подарява емоции и вдъхновява.

Професията понякога ми взима съня, времето с най-обичаните ми хора, спокойствието и времето за почивка, но всички покрай мен знаят, че за да бъда това, което съм, се налага да съм отдадена на 100%.

- Спомняте ли си коя бе първата известна личност, която Ви се довери за стила й?

- "Мис България" Наталия Гуркова, която посети фестивала в Кан през 2018 г. и представи моя рокля на червения килим. Актрисата Саня Борисова, която спечели награда за "Най-добра актриса" в Италия и заедно реализирахме аутфит, съобразен с нейните изисквания и мястото на събитието и не на последно място "Мис България Свят 2017" - Вероника Стефанова, която от първата ни среща до настоящия момент ми се доверява за стайлинга на всяка нейна специална изява. Има и още, но нека да спра до тук.

Дизайнер Радослава Лазарова и "Мис България Свят 2017" - Вероника Стефанова / Code Fashion Awards / фото: Code Fashion 

- Коя е най-голямата Ви "издънка" в кариетата Ви на дизайнер?

- Който не работи, той не греши. Все пак съм човек и разбира се, съм допускала грешки. Истината е, че нямам клиент, на когото да не съм реализирала рокля. Но съм имала моменти, в които поради кратки срокове, съм рискувала и съм прескачала някои правила в работните взаимоотношения, които са ми създавали доста безсънни нощи в производствената база. Поучила съм се от грешките си и вярвам, че всяко нещо е било с причина и ми е дало ценен урок.

- Модната индустрия вече е много различна. Променя се с всеки изминал ден. Как си обяснявате този факт?

- Да, факт е това, че ситуацията се променя с много бързи темпове. Дори и виртуалната мода, както и идеята за изцяло реорганизиране на начина на представяне на продуктите във виртуалното пространство, се променя и дава нови хоризонти пред творците.

Другото нещо, което е изключително важно, е пренаситеният пазар на облекла. Произвежда се повече, отколкото човечеството има потребност. В резултат на пандемията и войната в Украйна, сме подложени на световна финансова криза. Всички тези фактори указват негативно влияние у производителите и потребителите на облекла и постоянно ги подлагат на изпитания. За съжаление тези фактори не са подвластни на обикновените хора и единственият вариант за справяне с кризите, са бързо и умело приспособяване към новостите и изискванията на пазара.

Ревю на модна къща "Блинк" / фото: Sofia Fashion Week

- От какво се вдъхновява Ради Лазарова?

- От усмивките на хората, от красотата на човешките взаимоотношения, от децата, от любовта, от чувството на удовлетвореност, което ми носи всеки завършен проект, от благодарността на хората, след като са се докоснали до произведенията ми, от приятелството.

- А сега да обърнем поглед и към предстоящите абитуриентски балове. Почти всеки абитуриент се сблъсква с проблема какво точно да облече на това събитие. На този ден всяко момиче иска да бъде най-привлекателното и неустоимо, но с каква рокля би привлекла погледите една абитуриентка тази година? 

- Абитуриентските балове са прекрасен повод младите дами да експериментират. Всяка от тях носи своята нагласа, мечта и желание за тоалет, както и индивидуални физически особености. За да получи най-добър резултат, е добре да се консултира с дизайнер. Уменията, опитът и знанията ни относно материи, съчетания, кройки, оразмеряване и съответно цялостна стилистика, биха дали прекрасен резултат.

Ако бюджетът го позволява, бутикова рокля с ръчно моделирани детайли в подходящ цвят и обем, както и футуристични детайли, би придала екстравагантен привкус на цялостната визия. Всички декоративни елементи са позволени – пера, мъниста, ресни, нюансиране на цветове и материи, прозрачност и т.н.

Ревю на модна къща "Блинк" / фото: Sofia Fashion Week

- И за да не пренебрегваме мъжката половина, какво бихте посъветвали младежите при избора на костюм за вълнуващия ден? 

- Както при дамите, често срещано е господата да имат идея или кумир, на когото биха желали да подражават. Отново консултация със специалист би им дала спокойствие и увереност, че са взели най-доброто решение. Нестандартни закачки като аксесоари – в това число бутонели, игла, брошка, кърпичка, папионка, обувки, чорапи, тиранти, колан, шапка, часовник, вратовръзка, фишу, елек, би направила визията по-колоритна и интригуваща. Ако пък младежът е с по-класически вкус, бих препоръчала актуалната и предпочитана монохромна визия. Дънки, тениска, сако, подходящи обувки, също са чудесен спортноелегантен вариант.

- Какво да изберат момчетата - папионка, вратовръзка... или нито едно от двете?  

- Зависи от избрания аутфит. Нещо, което би им помогнало е фактът, че вратовръзката оптически издължава силуета. Правилата често се пренебрегват, но за правилното им и елегантно "прескачане", е добре да обсъдите със специалист.

- На какви цветове и материи да заложат абитуриентите при избора си на облекло за бала?

- На естествени материи и натурални тонове. Класическо черно, тъмносиньо, бордо, бежово и тъмнозелено са предпочитани основни цветове. Допускат се ярки акценти.

- Според Вас тази година абитуриентите ще заложат на семпъл и минималистичен стил или на шикозни и луксозни рокли и костюми с богат декор?

- По-голямата част от абитуриентите ще заложат на минимализъм.

Саня Борисова и Вероника Стефанова във фотосесия на модна къща "Блинк" / фото: Ивомир Пешев

- Какви са Вашите лични наблюдения - стилни ли са българските абитуриенти?  

- Достъпът до информация прави младите хора компетентни относно коректното съчетание и избор на аутфити, изгражда ги смели и отговорни що се отнася до селекция на облекло, както за ежедневието, така и за вечерта на абитуриентския им бал.

- Между другото има и друга тенденция, запазила се през годините при избора на облекло на зрелостниците за бала и тя е, че част от тях залагат на български традиционни носии. Как бихте коментирали? 

- Облеклото носи послания от притежателя към обществото. Адмирирам това с огромна радост. Това ни показва, че част от зрелостниците изразяват любовта към родината и корените си, дори и в този специален момент.

- Благодарим Ви за това интервю! Какво ще пожелаете на абитуриентите, които ще се сбогуват с училището и ще навлязат в нов етап от своя живот? 

- Да бъдат здрави и вдъхновени по пътя към реализиране на мечтите си. Да обичат това, което правят, да бъдат успешни и смели. Попътен вятър!

Ревю на модна къща "Блинк" / фото: Sofia Fashion Week