Готвите се да продадете стария си автомобил, като се притеснявате дали ще успеете да го направите. С малко допълнителна подготовка можете да избегнете някои грешки и да получите максимално висока цена, а също така и да намерите най-подходящия купувач на превозното ви средство, което също не е маловажно.

Експертите от изданието Cheapism създадоха ръководство, което ще ви помогне да реализирате по-добра сделка. То включва 10 съвета, чието спазване не изисква особено големи усилия от продавача. Тяхното изпълнение обаче със сигурност може да бъде само от полза и ще спести както средства, така и притеснения.

Определете правилна цена

Когато планирате да продадете колата си, първата стъпка винаги е да добиете представа какво си струва. В интернет има много специализирани сайтове, като в тях можете да разберете колко струва автомобила ми. Достатъчно е да попълните една форма онлайн, в която да въведете основната информация за превозното средство. Няма да си направите услуга, ако завишите с много цената, но не бива да посочвате и много ниска сума, тъй като това също отблъсква купувачите.

Научете правилата и разпоредбите

Преди да продадете автомобила си, трябва да сте наясно със законовите разпоредби, които трябва да спазвате при сделка. В някои държави законът защитава купувача, който има определен срок след покупката за връщане на колата, ако открие някакви нередности. И съответно трябва да получи парите си обратно.

Подредете документацията

Сега е моментът да съберете и подредите всички документи. Те включват сервизна книжка с историята на автомобила, в която са отбелязани ремонтите и обслужването на превозното средство, документи за гаранция (ако има такива), договори за предишната покупка на автомобила, както и за застраховките, които са му направени.

Направете специализирана проверка

Направете оглед на колата си преди да я продадете. Много сервизи вече предлагат и оценка на автомобила, която ще ви струва пари, но пък с нея ще можете по-лесно да убедите евентуалния купувач, че автомобилът е в добро техническо състояние. Тя също така ще ви помогне да откриете проблеми, за които не знаете. А с тяхното отстраняване можете да постигнете възможно най-високата цена.

Отстранете дребните проблеми

Ако огледът разкрие необходимостта от сериозен ремонт, трябва да вземете тежко решения дали си заслужава колата да бъде поправена. Дребните неща като износени гуми, напукано предно стъкло или неработещи светлини обаче почти винаги си струват разходите, защото те ще ви помогнат за по-лесно продажба и съответно ще можете да си възстановите похарчените средства.

Почистете добре автомобила

Не само външния вид на автомобила има значение, също важи и за салона му. Затова се постарайте колата ви да изглежда добре и отвътре, преди да я изложите за продажба. Премахнете бъркотията и почистете салона, особено ако сте пушили или сте превозвали домашния си любимец. Ако се налага, доверете се на професионалисти в тази област, тъй като това ще ви е голяма полза.

Изберете как да продавате

След като сте напълно готови, изберете най-подходящия начин за продажба, който ще ви е удобен и ще ви създаде най-малко трудности. Има много платформи в интернет, на които можете да изложите колата си за продажба, но някои от тях имат повече минуси, отколкото плюсове, както и обратното.

Сложете обява в самия автомобил

Това е старомоден начин за продажба на кола, но все още е един от най-добрите. Изрядно попълнена табелка в автомобила може да привлече потенциални купувачи на местата, които посещавате (там, където работите, например или там, където живеете). Колегите и съседите ви понякога са склони да направя по-добра оферта, защото ви познават, вижда ли са колата и знаят кака се отнасяте с нея.

Бъдете максимално честни

Ако все пак изберете да продавате автомобила си онлайн, се постарайте да предоставите повече подробности в обявата. Публикуването на голяма брой снимки ще ви улесни, тъй като евентуалният купувач ще може да види подробности за автомобила. Не се опитвайте да лъжете за неща, които няма как да бъдат скрити при оглед. В повечето случаи купувачът ще си тръгне веднага, ако разбере, че нещо не е наред и не отговаря на това, което е видял па-рано.

Опитайте замяна с нов автомобил

Ако планирате да закупите нова кола, може да помислите как да направите всичко наведнъж. Много дилъри изкупуват употребявани автомобили в замяна на друг (не е задължително да е нов, може и да е на старо). Опитайте се, да направите двете сделки поотделно, тъй като така може да получите по-висока цена за вашия автомобил и по-ниска за новия. Преди това обаче внимателно проучете, как процедират търговците в подобен случай.

Източник: automedia