Най-бързият спринтьор сред леките автомобили носи името Aspark Owl.

Първата японска електрическа хиперкола, която се сглобява в Торино, регистрира на пистата в Мизано (Италия) ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,72 секунди – няма друг сериен модел, който може да се похвали с такава бързина.

Бързи в пазаруването трябва да бъдат и хората, които искат да притежават тази брутална машина, защото нейното производство е ограничено до 50 екземпляра. От тях 20 са предназначени за Европа, като цената им започва от… 3 милиона евро.

Който плати въпросната сума, получава кола с умопомрачителна динамика. Задвижването се осъществява от четири електрически двигателя, които заедно генерират мощност от 2012 конски сили и максимален въртящ момент от 2000 Нм.

Хиперавтомобилът тежи около 1900 кг, тъй като е оборудван с мощна високопроизводителна литиево-йонна батерия с капацитет 64 киловатчаса. С едно зареждане се изминава пробег от 450 километра.

Конструкцията на автомобила е от карбон. В най-високата си точка покривът се издига само на 99 см над асфалта. В задната част е инсталирано активно крило, което се активира автоматично при скорост над 150 км/ч, за да осигури допълнително аеродинамично притискане към асфалта и по-добро сцепление.

В кокпита на колата са инсталирани 4 футулистични екрана, от които водачът получава информация за работата на всички системи в автомобила.

Е, ще караме, или ще гледаме?