Първата камера за скорост с изкуствен интелект (AI) е инсталирана в Европа и вече шпионира шофьорите и пътниците в колите, съобщи Мotor.elpais. Монтирана е в Южен Лондон и е от следващото поколение усъвършенствани решения за наблюдение на пътищата.

Redspeed Sentio е първият AI радар в света и е създаден от Redspeed International - компания, специализирана в технологии, прилагани към системи за пътна безопасност.

Този 4D радар с изкуствен интелект не само има способността да засича превишена скорост, но също така регистрира превозни средства, които са минали на червено, следи колко хора пътуват в автомобила и дали извършват нарушение. Например дали шофьорът използва мобилен телефон по време на движение, дали не е поставен предпазен колан, дори и на детско столче, ако има такова.

Устройството може да се свърже с базите данни на полицията във Великобритания и на Агенцията за лицензиране на шофьори и превозни средства (DVLA), за да провери дали водачът има неплатени глоби и данъчни задължения.

Новият 4D радар е оборудван с камери с висока разделителна способност и може да наблюдава до шест ленти. Това му позволява да се използва заедно с други устройства за наблюдение. Работи със слънчева енергия и е активен както през деня, така и през нощта.

В момента работата на Redspeed Sentio е в тестов период, който се извършва от „Transport for London“, след което се очаква одобрение за масово използване, предаде automedia.investor.bg. Британските власти признават, че все повече разчитат на технологии за следене на шофьори , които не спазват закона, защото е невъзможно да има полицай на всеки ъгъл. Причина, поради която приветстват внедряването на изкуствения интелект. По пътищата във Великобритания има около 7000 радара и камери, а в Лондон - малко под 1000.

Новото устройство обаче получи и отрицателни отзиви. Има хора, които смятат, че целта на въвеждането на новия радар е само, за да се засили генерирането на потенциален доход от глоби. Но преди всичко се осъжда навлизането в личното пространство на шофьорите и пътниците, като се посочва, че е прекомерно всеки човек да се третира като възможен заподозрян, което представлява заплаха за поверителността на техния личен живот.