Всички шофьори знаят за какво се използва ръчната спирачка. Това обаче не пречи на голяма част от тях да я използват грешни начини. А това, поне в повечето случаи, води до повреда на този важен елемент от спирачната система на автомобила. Ето 5 чести грешки, които съкращават живота на ръчната спирачка.

1. Влизане в завой

Феновете на дрифта често използват ръчната спирачка, тъй като тя помага за ефектно влизане в завой. Тази маневра обаче е доста опасна, тъй като може да бъде контролирана само от много опитен шофьор и затова често води до излитане от пътя. Освен това, при рязко дърпане на ръчната може да се скъса нейното жило, а също така се износват и спирачните механизми на автомобила.

2. Потегляне на ръчна

Една от често разпространените грешки сред водачите е потегляне, без да е свалена ръчната. Колкото по-късно водачът разбере за своя пропуск, толкова повече се износват накладките, спирачните дискове и други важни детайли от спирачната система.

3. Използване през зимата

Специалистите препоръчват ръчната спирачка да не се използва през зимния сезон. По-добре е шофьорът да поставя автомобила на "P" (паркинг), ако е с автоматични скорости или на фиксирана предавка, ако е с механични. Заради затегната ръчна при студено време накладките могат да замръзнат за дисковете или за барабаните.

4. Прекомерно затягане

Много водачи използват сила, за да дръпнат ръчната, след като спрат, а това е грешка. За да задейства спирачката е нужно да се чуят три-четири щраквания. Пренатягането е опасно и води до повреди.

5. Използване само на ръчна

Експертите са категорични, че ръчната спирачка трябва да се използва заедно със скоростната кутия. Само ръчната може и на се удържи автомобила, особена ако настилката е мокра или заледена, а наклонът на мястото, на което е паркирано превозното средство, е повече от 10 градуса.

Източник: automedia