В трудни икономически времена употребяваните автомобили обикновено са разумна инвестиция, но тяхното закупуване срие много рискове, особено ако не се внимава. Някои модели имат ниска надеждност, което означава скъпи ремонти и по-голям риск от злополуки.

Ето 5 модела, които са сред най-малко надеждните за всички времена. Те са много популярни, но се превръщат в истински кошмар. Поне така твърдят техните собственици, които разриват с какви сериозни проблеми са се сблъскали по време на тяхното притежание.

Jeep Grand Cherokee (2011 година)
Любимата на мнозина Jeep никога не е била на върха по отношение на надеждността. Това е жалко, като се има предвид, че здравината и възможностите за всякакви терени са в основата на имиджа на автомобилния производител. Все пак някои модели са значително по-лоши от други. А Grand Cherokee от 2011 г. е сред моделите на Jeep, които трябва да се избягват. 

Според сведения от собствениците, най-големите проблеми с Grand Cherokee са електрически. На първо място е двигателят, който стартира трудно (понякога дори не стартира). Много шофьори установяват, че напълно интегрираният захранващ модул (TIPM) - компонент, който контролира електрическите системи на автомобила, е дефектен.

Този проблем се появява при пробег от 80 000 км. Друг често срещан дефект е със самия двигател, които блокира по време на движение. Това се дължи или на споменатия вече TIPM модул, или на повреда на горивната помпа, или на алтернатора. Тези проблеми се появяват при пробег от 100 000 км.

Nissan Altima (2013 година)
Японските производители на автомобили обикновено се радват на добра репутация за надеждност. Consumer Reports обаче отбелязва, че Nissan е най-малко надеждният от тях, което донякъде се дължи и на Altima, моделна година 2013 г.

Собствениците отбелязват, че тази Altima страда от проблеми с трансмисията, които не са никак безобидни. Най-често срещаните включват треперене и вибриране в безстепенната трансмисия (CVT) и грубо превключване на предавките. Тези проблеми се появяват при пробег от 80 000-90 000 км, като често се решават не с ремонт, а със смяна на скоростната кутия, което не е никак евтина.

Toyota RAV4 (2019 година)
За разлика от Nissan, Toyota има солидна репутация за надеждност. Тази репутация обаче не се отнася за RAV4 от 2019 г. Според CarComplaints.com този модел е измъчван от проблеми с трансмисията, двигателя и задвижването, което означава, че той трябва да се избягва.

Близо 50 от собствениците, участвали в проучването твърдят, че скоростната кутия превключва трудно, като се появява и разтрисане. Това е истински проблем, ако колата се намира в трафик и трябва да се изнесе бързо, за да премине през кръстовище.

Honda Accord (2003 година)
Honda е друга марка с отлична репутация, но и тя има някои популярни модели, които не са надеждни. Accord от 2003 година е начело в списъка, тъй като страда от проблеми с трансмисията. Според собствениците те се появяват при пробег от 150 000 км, като вече станаха причина за обявяване на сервизна акция.

Друг често срещан проблем беше изгарянето на осветлението в салона, заради което също се наложи сервизна акция. Оплакванията от страна на собствениците са свързани още с повреди на каросерията, двигателя, спирачките и климатика на модела.

Ford Explorer (2002 година)
Популярният SUV би трябвало да бъде солиден избор заради двата си варианта на задвижване, голямото пространство в салона и добрите технически характеристики. Собствениците му обаче се оплакват от трансмисията, купето, интериора и задвижването. Именно скоростната кутия най-често дава дефекти, преди автомобилът да е достигнал 150 000 км пробег.

Другите оплаквания са от дефектни соленоиди, както и от припръзване на съединителя. Над 3000 собственици на Explorer са се оплакали на CarComplaints.com, което прави този автомобил един от най-лошите в историята при покупка на пазара втора употреба.

Източник: automedia