Автомобилната корпорация Stellantis (производител на Opel, Peugeot, Citroen и др.) подписа сделка за признаване на вина за престъпно поведение и е готова да плати 300 милиона долара (около 18,6 милиарда рубли). Глобата е част от споразумение за неправомерно укриване на количеството вредни емисии от нейните дизелови автомобили.

Отбелязва се, че американското подразделение на корпорацията е предоставило "неверни и подвеждащи изявления" относно системите за контрол на емисиите на повече от 100 000 превозни средства. По-специално, те говориха за пикапи Dodge Ram и всъдеходи Jeep, произведени през 2014, 2015 и 2016 г.

Според Министерството на правосъдието компанията е успяла да подобри резултатите от държавните тестове за емисии благодарение на специален софтуер (SW). Агенцията разследва недостатъчното отчитане на дизеловите емисии от Stellantis от 2017 г. Тогава концернът (финансово-промишлена група компании) беше заподозрян в използване на нелегален софтуер за фалшифициране на резултатите от тестовете.

Изданието отбеляза, че производителят се е съгласил да плати глоба от $96,1 млн. Освен това концернът ще преведе на американските власти още $203,6 млн. Stellantis също ще изпраща данни до Министерството на правосъдието от нова програма, която ще „предотвратява и разкрива измамни действия“.

През декември 2021 г. беше отбелязано, че Стелантис е започнал да пести пари в очакване, че ще трябва да плаща глоби за обвинения в измама. Производителят също така призна, че незаконните системи за контрол на емисиите са инсталирани в най-малко 600 000 дизелови превозни средства в САЩ и 1,5 милиона по света.

По-рано The Secret писа, че Европейската комисия (ЕК) наложи глоба от 875 милиона евро на BMW и Volkswagen Group. Компаниите сформираха картел за дизелови емисии и нарушаваха правилата на ЕС за конкуренция в продължение на 5 години. Имаше и друг участник в конспирацията - автомобилният производител на Daimler. Той също беше признат за виновен, но избегна глоба, защото съобщи за нарушенията на Европейската комисия.

Най-дразнещите неща в новите коли