Български завод с пробив на германския пазар. Иновативен електромобил, произведен в Русе, ще се сглобява в Германия и ще се продава основно в Западна Европа. От компанията смятат, че това ще донесе огромни ползи за българската икономика.

Росен Даскалов започва разработването на иновативния електромобил през 2018 година.

"Ще сглобяваме и ще произвеждаме всички компоненти и части в Русе, в нашата база. Естествено, ще я разширяваме колкото е необходимо. Като идеята на немската страна е да можем да атакуваме по-лесно западноевропейските пазари, защото България е тясна за този вид продукт, който ние искаме да наложим", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Електроавтомобилът е предназначен за градската среда за превоз на стоки и товари и няма конкуренция до момента.

"Интересното при него е, че той има една иновация, която я няма в световен мащаб, а именно специални фотоволтаични панели в неговото товарно пространство, които сами по себе си позволяват до 20% допълнителна енергия и пробег на ден", разказва още Даскалов.

Компанията ще стартира с няколкостотин бройки, като прогнозите са производството да достигне до 20 000 електромобила годишно. Според Росен Даскалов това ще се отрази на цялата икономика на страната. 

"Първо, ние искаме всички части и компоненти да се произвеждат в България, ако можем да привлечем външни доставчици. В момента има над 170 фирми, които произвеждат части за автомобили в България. Искаме тези фирми да ги привлечем и да станат наши поддоставчици, т.е цялата икономика да има полза от този наш бизнес", настоява той.