Германската автомобилна компания БМВ ще похарчи 10 милиарда евро за батерии. Договорът е сключен с китайската компания Contemporary Amperex Technology Co (CATL) и южнокорейската Samsung.

Батериите ще захранват електрическите автомобили, произвеждани от германската компания. Новината идва само дни след като от Tesla обявиха, че избират Германия за изграждането на европейския си завод.

През миналата година BMW подписа договор за 4 млрд. евро с CATL, но сега обяви, че ще увеличи стойността му до 7.3 млрд. евро. Поръчката се очаква да бъде изпълнена от 2020 до 2031 г. В опит да диверсифицира каналите за доставка BMW обяви и договор със Samsung за 2.9 млрд. евро, като срокът за изпълнение е 10 години, предават от Reuters.

Инвестицията е голяма, но не е никак случайна. Автомобилите с алтернативен начин на задвижване постепенно се превръщат в главно бойно поле за автомобилните производители. Основен конкурент на пазара е Tesla, но постепенно и останалите компании накланят везната в полза на електрическите коли.

В момента BMW предлага пет модела електрически или хибридни автомобили, като представи последния преди няколко дни. Той ще има най-дългия пробег на пазара - 600 км, или с 5 км повече от най-издръжливия модел на Tesla.

От германския автопроизводител обявиха, че до 2023 г. ще предлагат над 25 модела автомобили с алтернативен начин на задвижване, като половината от тях се очаква да бъдат единствено на електричество.