Германия е известна с това, че няма ограничения на скоростта на своите магистрали, но чешки милионер тества границата на допустимото. Шофьорът е вдигнал 417 км/ч на аутобан, за което не го очаква нищо хубаво.

Радим Пасер е разследван за опасно шофиране по магистрала в провинция Саксония-Анхалт, предава BBC.

Прокуратурата в Стендал съобщава, че е започнала разследване на случая. Шофьорът е изправен пред присъда до две години затвор или глоба.

Богатият собственик на спортни автомобили от Чехия публикува в YouTube видеоклипове от шофиране от миналото лято с Bugatti Chiron на магистрала А2 между Берлин и Хановер, привличайки вниманието.

Във видеоклиповете скоростомерът на автомобила показва скорост до 417 км/ч. 

В коментари под видеото г-н Пасър казва: "Имаше видимост по целия участък. Безопасността беше приоритет, така че обстоятелствата предвидени." Той добавя, че шофирането е станало в 04:50 часа в неделя сутринта и е имало по-ранно преминаване през участъка от магистралата.

Полицията започна разследване, след като в германските медии беше съобщено за предполагаемото нарушение. 

Според наказателния кодекс самостоятелното шофиране все още може да представлява нарушение, ако водачът "се движи с несъобразена скорост и по начин, който грубо нарушава кодекса за движение и е безразсъден", се казва в докладите. 

Министърът на транспорта Фолкер Висинг осъди отношението на шофьора, отбелязвайки, че макар в Германия да няма ограничение на скоростта, автомобилът винаги трябва да бъде "под контрол", каза той, цитиран от агенция "Франс прес".

Превод: GlasNews