Календарът вече казва "Октомври" и колкото и да ни е мъчно за лятото, колкото и кратко да ни се стори тази година, трябва да се подготвим за есента и зимата. Което означава да подготвим и автомобила си. Ето 11 неща, които е най-добре (и най-лесно) да направим, още преди времето да се е развалило трайно.

Проверете акумулатора

Спомнете си откога ви служи - като цяло повечето акумулатори "живеят" по 4-5 години. Някои от по-скъпите, изработени по технологията TPPL, спокойно могат да изкарат и 10. А ако има утечки или акумулаторът е по-слаб, отколкото изисква автомобилът, животът му може да е и едва година.

Ако прецените, че вашият акумулатор е към края на живота си, по-добре го подменете преди първите студове. И внимавайте - на пазара има много изненадващо изгодни предложения, уж с чудесни показатели. Обикновено много ниската цена значи, че производителят е икономисал от оловните пластини. Капацитетът на такъв акумулатор реално е доста под обещания, а плътността на тока, напротив, е по-висока от зададената по книжка. Такъв акумулатор няма да изтрае дълго в студеното време.

Променете шофирането си

Преди всичко трябва да наместим мисълта за промяната на сезоните в собствените си глави. Пътищата вече не са, каквито бяха през лятото: сутрините са студени и е възможна слана, на много места нападалите листа допълнително влошават сцеплението. Резките маневри и спирания, които бяха окей допреди няколко седмици, трябва да се оставят за следващата пролет. Вярно е, че електронните системи на съвременните автомобили могат да ви измъкнат от всякакви ситуации. Но и те не са всесилни.

Сменете гумите

Точният избор на време за подмяна на летните със зимни гуми е труден за улучване. Ако ги смените твърде рано, рискувате да ви се наложи да карате със зимните при високи температури и да влошите качествата им. Ако отложите до последно, не само може да ви изненада снегът, но и почти сигурно ще ви се наложи да чакате на опашка при гумаджиите, защото повечето хора също отлагат. Най-добре следете внимателно дългосрочната прогноза. Колкото и ненадеждна да е тя, все ще ви даде някакъв ориентир.

Намажете уплътненията със силикон

Докато времето все още е топло, е много полезно да намажете уплътненията на вратите и багажника със силиконова смазка. Ползвайте обикновена гъба за почистване на обувки, напоена със смазката, която се продава във всеки магазин за автокозметика и дори по бензиностанциите.
Силициевият слой ще предпази гумените уплътнения от замръзване. Някои мажат и гумените уплътнения на прозорците, но там трябва да сте внимателни да не изцапате стъклата при смъкване и вдигане.
Не вреди също да се обработи със смазка капачето на резервоара.

Проверете и подменете антифриза

Течността в охладителната система може да е намаляла в топлото време и трябва да се допълни. Но имайте предвид две неща. Първо, всички видове антифриз губят химическите си свойства с времето и е добре веднъж на 2-3 години изцяло да го подменяте, а не само вечно да доливате. Второ, в наше време на пазара има поне четири напълно различни като химически състав типове антифриз. Ако не помните какъв е този в автомобила, не доливайте на сляпо, а направо го подменете изцяло.

Проверете светлините

Животът на една обикновена халогенова крушка е едва около 500 работни часа, и към края му тя започва да свети доста по-слабо. Подсилените китайски варианти издържат дори по-малко.
Ако прецените, че сте близо до пределния срок, подменете светлините преди зимния сезон. Само не забравяйте, че правилото е винаги крушките да се сменят в комплект, а не една по една.

Налейте зимна течност за чистачки

Едно от най-неприятните усещания е да се опитате да почистите стъклото в кишата и да установите, че тръбичките към дюзите и самите дюзи са замръзнали.
Най-добре се застраховайте отсега, като налеете зимна течност за чистачки. В девет от десет случая тя се състои от изопропилов спирт в различна концентрация, оцветител и евентуално ароматизатор.

Сменете чистачките

През есента и зимата ще ви трябват интензивно и е добре да са нови. Но не е нужно да купувате от най-скъпите - всъщност дори и по-бюджетните варианти вършат същата работа. За да изтраят по-дълго, не ги мъчете да събират от стъклото листа, клонки и други твърди боклуци - това много бързо наранява гумата. Добре е да имате един парцал за почистване на стъклото от подобни боклуци преди потегляне.

Почистете листата изпод капака

Почти независимо от модела на автомобила под предния капак се събират пожълтели листа - и то точно там, където са въздухозаборниците за купето. Почистете ги добре, ако искате свеж въздух и не желаете неприятни миризми в колата.

Погрижете се за климатика

Нерядко към края на лятото собствениците на автомобили усещат, че климатикът работи по-слабо, но решават да оставят ремонта за пролетта - в края на краищата няма да им трябва охлаждане през зимата.
Това обаче е грешка. За самия климатик е полезно да не прекъсва работа за дълго, защото изсъхват уплътненията на компресора и може да се стигне до засилена утечка на хладилния агент. Освен това използването му има положителен ефект върху намаляването на влагата в купето.

Сложете топла дреха в багажника

Този съвет е за хора, които често се движат извън града в студените месеци. Ако се случи повреда, може да ви се наложи да прекарате доста време в студения автомобил. Най-добре е да имате някоя стара пухенка или одеало в багажника за подобни случаи.

Източник: automedia