В американския щат Северна Каролина невнимателното поведение на шофьор на Tesla почти доведе до трагедия. Докато колата се движела на автопилот, мъжът гледал филм на телефона си. В крайна сметка Теслата се врязала с пълна скорост в патрулна кола. Само с чист късмет е избегнато най-лошото.

Според изданието Wral News жител на град Роли се връщал със своята Тесла у дома рано сутринта от дежурство в болницата. Мъжът включил режима на автопилот и докато колата се движела сама, шофьорът решил да се наслади на гледането на филм на смартфона си.

В същото време той не забелязва как пътят му е блокиран от няколко служебни коли, паркирани отстрани на пътя. Съобщава се, че преди това служителите на реда блокирали пътното платно за цялата нощ, изследвайки мястото на поредното пътно произшествие.

Според Wral News Теслата първо е влетяла в първата полицейска кола, която е хвърлена от силата на удара върху втората патрулна кола. В този момент и двамата служители на реда били близо до колите си и успели да отскочат навреме. Според местния шериф Кийт Стоун само благодарение на бързата реакция на държавните служители един или повече животи не са загубени.

Както стана известно, шофьорът на Tesla не е пострадал при инцидента. Сега той ще трябва да отговаря за нарушение на правилата за движение в съда.

Tesla, която описва своите превозни средства като „напълно самоуправляващи се“, посочва на уебсайта си, че функцията за автопилот все още изисква бдителност на водача: „Настоящият автопилот се нуждае от активно внимание на водача и не прави автомобила автономен“.

Снимка: CBS 17