Кое е най-красивото BMW в историята? Отговорът не е лесен, защото за 92 години, откакто произвеждат автомобили, баварците имат множество шедьоври.

Немалко познавачи сочат за най-красивото BMW в историята нещо доста по-съвременно - роудстъра Z8, правен за кратко в зората на новото хилядолетие.

Проектът за него е разработен под ръководството на тогавашния главен дизайнер на компанията Крис Бенгъл, като интериорът е дело на Скот Лемпърт, а ефектният екстериор - на датчанина Хенрик Фискер, създателя на Aston Martin DB9 и на Fisker Karma.

Готовият автомобил се появи на пазара през 2000 година, но тогавашната неблагоприятна икономическа ситуация обрече Z8, защото той никак не беше евтин: заради вложените скъпи материали и изцяло алуминиевото шаси, цената му в САЩ бе 128 000 долара, колкото пет Ford Mustang. Случайно или не, сега един отлично изглеждащ екземпляр се продава в Америка за точно същата сума в сайта Bring a Trailer.

В интерес на истината Z8 предлагаше много в замяна на парите ви, дори да не броим фантастичния дизайн. Под капака му бе 4.9-литровият V8 двигател с код S62, който BMW монтираше и на легендарното E39 M5. Тук той развиваше 400 конски сили и бе инсталиран така, че да гарантира идеално разпределение на масата върху двете оси. BMW обещаваше 0-100 км/ч за 4.7 секунди, но списание Motor Trend в тестове постигна 4.3. 

Неслучайно и продуцентите на Джеймс Бонд я избраха да вози суперагента във филма "Винаги ще има утре" (а също и Джеки Чан в пародията "Смокинг").

Z8 е и от редките модели на BMW - само 5703 бройки бяха произведени до прекратяването на проекта през 2003.