Ограничения за замърсяващите коли ще има от 1 януари следващата година.

От понеделник на техническите прегледи ще получаваме екостикери какви вредни емисии отделят колите ни.

Стикерите струват малко над три лева и ще ги получават водачите на колите до три и половина тона - в пет екокатегории - в зависимост от газовете. Според собственик на сервиз след като премине преглед, с уред се сканира от компютър информацията от прегледа и се предава на стикера. Тези стикери се лепят на челното стъкло, по средата, точно зад огледалото,, обяснява ръководителят на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Забрани за влизане на превозни средства в център на даден град обаче могат да се налагат чак от 1 януари 2022 г. А колите, които днес са преминали годишен технически преглед, за да получат екостикер ще трябва отново да отидат.

Ще бъдат замервани само газовете, а цената ще е половината на прегледа,  според Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.

В София вече има камери, които могат да четат номерата на колите. Така след справка в министерството ще могат да разберат дали автомобилът може да влиза в центъра. Предвидени са и глоби: „От 50 до 500 лева за физически лица и от 500 до 1000 лева за юридически лица“, казва Зафир Зарков, зам.-председател на Транспортната комисия в СОС пред бТВ.

Но според Европейския център за транспортни политики нормите при по-новите автомобили са изключително завишени, а при по-старите – занижени.

„При по-старите коли границите наистина са разширени, защото те назад във времето са произвеждали различни видове автомобили, с различни параметри на емисии. Но те така и така попадат в най-ниската екологична група“, коментира Бойко Рановски.

По данни на МВР близо 50 % от автомобилите в страната ни са над 20-годишни.