Шофьор може да не затвори напълно капака на автомобила и това да доведе не само до повреда на предното стъкло, но и до напълно закриване на видимостта за водача, казва експерт от списание "За рулём".

Той изброи и другите най-разпространени „глупости“, които могат да доведат до сериозни последици за шофьорите.

Така Илья Пименов отбелязва, че шофьорите често отварят вратата на колата, без да проверяват потока на автомобилите. Това може да доведе не само до изтръгната врата, но и до по-трагични ситуации.

Експертът добави, че вратите могат да се отварят в движение, така че трябва да блокирате централното заключване на колата в началото на движението.

Освен това шофьорите често забравят да включат късите фарове в тъмното, поради което може да не забележат препятствие на пътя, човек или животно. Освен това шофьорите забравят да изключат дългата светлина за насрещни автомобили и заслепят другия водач.

Пименов назова и следващата глупост на шофьорите - прекомерното затягане на болтове и гайки при самостоятелна смяна на гумите. Експертът призова за използване на въртящ се ключ и проверка на колелата след сто километра пътуване.

„Подскачащо по пътя колело от лек автомобил може да причини голяма вреда, особено ако попадне в насрещна кола, движеща се с висока скорост“, обясни той.

Превод: Glas.bg