През пролетта някои собственици на автомобила започват да се замислян за смяна на колата или за добавянето на нови, полезни опции. Обикновено това обаче е свързано със сериозни разходи, които не са по джоба на всеки. Експерти посочиха как може да освежите автомобила си бързо и евтино.

Те са категорични, че когато човек няма пари за покупка на ново превозно средство или за инсталиране на скъпо оборудване, той може да се ограничите до по-скромни „нови неща“, които ще освежат колата и ще добавят малко комфорт на водача.

Сменете подовите постелки и калъфите на седалките

Можете бързо да освежите интериора без това да ви струва скъпо, като смените гумените стелки и поставите нови калъфи на седалките. Изборът на стелки в интернет е огромен, като цените най-често варират между 50 и 100 лв. При калъфите за седалки сумата е малко по-висока, като може да достигне до 150 лв. Не се препоръчва избора на най-евтиния вариант.

Поставете сензори за паркиране

Ако използвате автомобила си в градска среда тази опция е направо безценна. Не всеки шофьор усеща точните размери на колата си и сензорите за паркиране могат да спестят повреди и ненужни ремонти. Комплектът не е скъп, но е важно да бъде монтиран от техник, който разполага както с нужните инструмени, така и със сериозни познания.

Сменете джантите

Смяната на джанти трудно се класифицира като бюджетна, но рано или късно всеки собственик на автомобил прибягва до нея. Новите джанти ще помогнат за освежаване на екстерирора на автомобила като ще му придадат по-яръки или пък, обратно, по-солиден вид. На пазара е пълно с най-различни предложения за нови джанти, като и тук съветът е да се на насочвате към най-евтините.

Химическо почистване на салона и багажника

Химическото почистване на интериора ще ви помогне да възстановите добре поддържания вид на автомобила. Специалистите съветват поне веднъж годишно да се извършва цялостно химическо почистване на интериора. Услугата излиза около 100-120 лв, но пък си заслужава.

Полиране на фаровете

Нищо не разваля външния вид на колата като изцапани и надраскани фарове. Това също така сериозно се отразява на качеството на осветлението и безопасността на движението, особено през нощта или при лошо време. Експертите препоръчват полиране на пластмасовите фарове на всеки 30 000 км, а на стъклените - на всеки 50 000 км. Услугата не е от най-скъпа, като цените варират между 20 и 100 лв.

Тониране на стъклата

Тонирането ви позволява да придадете на интериора уединение, а на автомобила - по-солиден вид. Важно е обаче да не се нарушават правилата за тониране, предписани в правилника за движение. Там е указано, че няма ограничения за задното панорамно стъкло и задните странични стъкла. При предните трябва да има поне 70% пропускливост на светлината. Тази услуга също е достъпна като цена, но задължително трябва да бъде поверена на специалист, разполагащ с нужната апаратура.

Източник: automedia