Първата електрическа кола на Ферари (Ferrari) ще струва най-малко 500 000 евро, като производителят на луксозни автомобили се готви да отвори завод, в който ще се произвежда модела, и може да увеличи производството с до една трета, заяви пред Ройтерс източник, запознат с въпроса.

Италианската марка, известна с ревящите си бензинови двигатели, посочи, че ще пусне електрическа кола в края на следващата година, а планираната цена показва нейната увереност, че свръхбогатите шофьори са готови да я платят, въпреки че конкурентите на масовия пазар намаляват цените на електромобилите (EV) на фона на колебливо търсене.

Цената е доста над средната продажна цена от около 350 000 евро, включително с екстри, за Ферари през първото тримесечие на тази година и на много конкуренти луксозни EV.

В по-малко ексклузивен сегмент цената на електрическия модел Taycan на Порше (Porsche) започва от около 100 000 евро.

Ферари не отговори на искане за коментар от страна на Ройтерс относно цената на първия EV или на новия завод, който трябва да бъде открит в петък в родния град на компанията - Маранело, Северна Италия, пише БНР.

Фабриката е смел ход за компанията, която достави по-малко от 14 000 автомобила миналата година, тъй като в крайна сметка ще позволи производственият капацитет да нарасне до около 20 000, каза източникът, пожелал анонимност.