През 1952 година правителството на Западна Германия отмени ограниченията на максималните скорости на аутобана, като остави контрола на властта в отделните провинции. В наши дни по магистралите в Германия все още има такива участъци, но последните проучвания показват, че жителите на страна искат да ги премахнат, като причината не е свързана с безопасността, а с опазването на околната среда.

Изследване, проведено от Deutsche Welle, показва, че 60% от германците поддържат идеята за въвеждане на скоростен лимит от 130 км/ч на всички аутобани в страната, докато 38% искат да се запази сегашното положение. Сред тези, които настояват за налагане на ограничения на скоростта, е дори четирикратният световен шампион във Формула 1 – Себастиан Фетел.

Основната причина, поради която жителите на Германия искат да наложат граница на скоростта, не е връзката между безопасността на движението и високите скорости, а опазването на околната среда. Работата е там, че колкото по-бързо се движи един автомобил, толкова повече вредни емисии отделя,пише Aytomedia.bg. Изследванията показват, че налагането на ограничения на скоростта ще намали вредните емисии от превозните средства в страната с 2 млн тона годишно.

Властите в Германия предприемат цял комплекс от мерки за решаване на климатичните проблеми, като някои от тях ще доведат до увеличаване на данъците върху основни продукти като гориво, месо и млечни изделия. Затова германците са по-склонни да се лишат от безлимитните си магистрали, като по този начин ще избегнат повишаване на цената на тези важни стоки.