Драстично поскъпване на автомобилите през лятото, прогнозират търговците. Причината е въвеждането на новия екостандарт Евро 7. Цените на автомобилите втора употреба достигнаха нови рекорди.

Марин Ташков, собственик на автокъща, каза, че увеличението на цените е с около 20%. Той посочи, че се продават автомобили на стойност между 2000 и 5000 лв., предаде Нова. По негови думи цените ще продължат да се повишават.

Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители, каза, че темпът на нарастване цените на новите коли е по-малък, отколкото при употребяваните. Това се дължи на намаленото производство на нови автомобили и сериозното търсене, посочи той.

По негови думи плановете за влизане в сила на екостандарт Евро 7 са за лятото на 2025 г. Костадинов посочи, че ако той бъде въведен в настоящия му вариант, това означава повечето дизелови автомобили да изчезнат от пазара. Причината - Евро 7 предвижда значително засилване на изискванията за замърсяване от дизеловите мотори.