Американският стартъп Gravity, който е собственост на Google, представи ново високоскоростно зарядно за електрически автомобили DEAP Tree. Скоро такива зарядни станции се планира да бъдат инсталирани по улиците на Ню Йорк. Това съобщи сайтът Inside EVs.

Gravity DEAP Tree е мощна зарядна станция от трето ниво. Поддържа постоянен ток с напрежение до 1000 волта, тоест е направен за бъдещето, защото най-модерните електрически автомобили имат електроцентрали от само 800 волта.

Зарядното устройство Gravity DEAP Tree има два режима на работа. С мощност от 200 kW пробегът на електрически автомобил може да бъде попълнен за 320 км само за 13 минути, а с 500 kW - за рекордните 5 минути.

Друго предимство на DEAP Tree е неговата практичност. Зарядната станция беше наречена Tree ("дърво") с причина - тя наистина заема толкова място, колкото дърво или стълб.

Предвижда се поставяне на гравитационни зарядни устройства на тротоарите. Зарядните станции са с шарнирно въртящо се рамо, което държи кабел, който се завърта надолу, когато зареждането започне. Зарядното устройство е монтирано в горната част на стълба. Люлеещото се рамо е разположено по-нагоре, тъй като държи тежестта на дебелия високоволтов кабел, така че собствениците на електрически автомобили да не се налага да се борят с него. Gravity казва, че кабелът може да достигне до портовете за зареждане от двете страни и е съвместим с всички електромобили. Когато зареждането приключи, рамото се повдига автоматично и конекторът се фиксира обратно към полюса. Но колко устойчиви на атмосферни влияния биха били тези стълбове и колко надеждно би било люлеещото се рамо е нещо, което само времето ще покаже.

Според Министерството на транспорта на Ню Йорк, зарядните устройства на улицата имат изненадващо висока степен на използване.