Експерти твърдят, че България е с най-стария автопарк в целия ЕС. В страната има 3,8 млн. автомобила, а към 1,9 млн. от тях са на възраст над 20 години. Голяма част от тези автомобили са дори над 25 и 30 години, защото средната възраст на целия автопарк е 19 години. За повечето водачи, причините да шофират возило произведено през 90-те или ранните години на новия век са чисто финансови.

Колкото и да поддържат колите си обаче, на тях винаги ще им липсват някои от технологичните джаджи, които щедро са "наблъскани" в новите модели. Все пак с малко финанси за закупуванe част, старите автомобили може да бъдат модернизирани с някоя и друга модерна придубивка. Която да направи шофирането на старото, но вярно МПС още по-приятно.

Вижте някои идеи за подобрения:

Камера за задно виждане

Изключително удобна при паркиране, но дори при някои чисто нови модели качеството и резолюцията са разочароващи. На пазара има много различни модели, от които да изберете подходякия за вашия автомобил и бюджет.

Сателитно радио

За хората, които обичат да слушат радио в колата, най-досадният момент е, когато започне да се губи сигналът. В наши дни обаче се предлагат достатъчно сателитни антени за автомобили, които ще ви позволят да слушате огромен брой радиостанции без прекъсвания.

Android Auto и Apple CarPlay

Само автомобили, произведени в последните три-четири години, разполагат с тези удобни програми за интеграция на смартфон към автомобила, които на практика ви осигуряват навигация, мултимедия и въобще всичко необходимо.

На спокойно можете да си купите информационна система за допълнително вграждане, която ще ви осигури всичко това.

Нови светлини

Всеки шофирал със слаби фарове през нощта, знае колко е опасно това. С пари и желание този проблем обаче е  поправим. В наши дни спокойно можете да ги замените и със светодиодни - но качествените са скъпи, а евтините изглеждат отвратително. Дори просто да подмените крушките с модерни халогени от реномиран производител ефектът ще ви изненада.

USB зарядно

В наши дни животът без USB портове за зареждане на смартфони и таблети е истинска мъка. За щастие има хиляди предложения, които ще превърнат 12-волтовия изход в автомобила ви в USB порт.

Навигация

Модата на тези устройства безвъзвратно отмина, откакто разполагаме с Google Maps, Waze и други телефонни приложения. Освен това работи дори там, където няма добра gsm връзка - и няма да ви натовари с огромни сметки за мобилен интернет, ако пътувате зад граница.

Касетен адаптер

Няма нужда да изхвърляте стария касетофон от колата и да го заменяте със скъпа. Вместо това си вземете този практичен адаптер с форма на касета, пише Automedia.bg. Пъхате джаджата в касетофона, свързвате кабела с телефона си и можете да слушате Spotify от аудиосистемата на колата. Можете даже да я ползвате като заместител на Bluetooth при телефонни обаждания.