Китайската компания Xpeng AeroHT представи два необичайни концептуални автомобила. Това са летящи автомобили с иновативни технологии. 

Първият концептуален автомобил получи двуместен интериор и необичаен дизайн. На покрива са разположени въртящи се витла, които могат да се сгъват за по-удобно придвижване из града, съобщава CarNewsChina. Колата е боядисана в бяло, синьо и светлосиньо. Отпред има тесни фарове и въздухозаборници.

Задната част на автомобила има дълъг надвес, за да побере витлата. Задната оптика се състои от няколко елемента.

Xpeng AeroHT летяща колаЦял екран
На покрива на автомобила са монтирани въртящи се витла Снимка: Xpeng AeroHT

Концептуалният автомобил е оборудван с мощна електроцентрала. Теглото на автомобила е около 100 кг.

Планира се моделът да бъде пуснат в производство през 2024 г. Първоначалната цена ще бъде 1 000 000 юана (137 000 долара).

Вторият концептуален автомобил е модулен автомобил. Вътре в него има самолет с въртящи се витла, вътре в който могат да се поберат двама души.

Xpeng AeroHT летяща модулна колаЦял екран
Вторият концептуален автомобил изглежда като миниван Снимка: Xpeng AeroHT

Колата е подобна на традиционните миниванове, но с необичаен дизайн и шест колела. Интериорът е с пет места.

Xpeng AeroHT летяща модулна колаЦял екран
В колата има самолет Снимка: Xpeng AeroHT

Модулният автомобил е оборудван с хибридна електроцентрала, в която бензиновият двигател служи като генератор за електрически двигатели. Благодарение на това колата може да измине до 1000 км с едно зареждане.

Не е известно дали планират да пуснат втория концептуален автомобил в масово производство. Подробните технически характеристики на модела също се пазят в тайна.