Забелявали сте, че автомобилът Ви е започнал да изразходва доста гориво, а касовите бележки от бензиностанциите удрят забележимо по бюджета Ви? Използвайте тези хитри трикове, за да съкратите разхода.

Заменяйте своевременно износените детайли и разходни материали. Технически изправният автомобил консумира толкова гориво, колкото е посочено в техническата му документация. Ето защо, ако искате да спестите, не отлагайте ремонта. Откривайки първите признаци за неизправност, на която и да е от изброените системи, посетете автосервиза за по-подробна диагностика.

Старайте се винаги да заменяте на време въздушните филтри, маслото, антифриза и т.н. Така не само ще успеете да намалите разхода на гориво, но и ще избегнете скъпоструващия ремонт на важни системи и компоненти, съветват от AutoDoc. Освен това, характеристиките на използваните работни течности винаги трябва да съответстват на указаните в техническата документация на автомобила параметри.

Променете стила си на шофиране, а именно:

Старайте се да натискате педала на газта умерено, поддържайки оборотите в пределите на 2000-2500 об/мин за дизеловите и 2500-3000 об/мин за бензиновите двигатели.

Научете се да използвате двигателя, като спирачка. Отказът от принудително нямаляване на въртящия момент, води до съществена икономия на гориво.

Гасете двигателя, ако продължителността на спиране се очаква да надхвърли минута. За 10 секунди на празен ход се изразходва повече гориво, отколкото за палене на двигателя.

Старайте се да следите оборотите на двигателя: по време на равномерно движение, те трябва да са 1500-2000 об/мин за дизеловите и 2000-2500 об/мин за бензиновите двигатели.

Спазвайте дистанция от предния автомобил, за да не задействате спирачката без необходимост.