Едва на няколко стотин километра от България се води война, която превърна милиони в бежанци и погубва живота на хиляди. Бомбардировките в Украйна са ежадневие, а част от инфраструктурата на страната вече е унищожена.

Автомобилите бяха средството на предвижване, с което десетки хиляди се изнесоха от големите градове, но в подобна ситуация използването на личен автомобил крие и рискове, така за автовладелците излиза друг въпрос: Как да се подготви колата за принудителен престой на едно място.

Никой не иска да мисли за най-лошото, разбира се. Но е по-добре да сме подготвени за  всякакви вероятности.

Вижте тези съвети:

Гараж

Във военни условия е по-добре да оставите превозното средство за дългосрочно съхранение в гараж - това ще бъде по-надеждно по отношение на защитата от повреди по време на обстрел. Също така си струва да се обърне внимание на някои други нюанси.

Акумулатор

Ако оставите колата за дълго време, по-добре е да изключите акумулатора, за да избегнете възможно късо съединение и пожар. Включената система за сигурност (аларма) няма особен смисъл в този случай, така че батерията може дори да бъде демонтирана и съхранявана на отделно място.

Гуми

По-добре е да напомпате гумите повече от нормата - с течение на времето въздухът в тях ще намалява и колкото повече гумата стои с смачкан борд, толкова повече се деформира металната ѝ конструкция. Също така, ако е възможно, е желателно да поставите колата на трупчета, така че колелата да са във въздуха.

Салон

Извадете всичко от салона и проверете дали в автомобила не са останали течности, които могат да замръзнат от студа и да повредят елементите от автомобила.

Врати

Ако колата ще бъде в гаража, не я заключвайте. Ако е заключена, мародерите, които искат само да преровят в жабката и багажника, ще бъдат принудени да счупят брави или прозорци.

Аксесоари

Ако е възможно, премахнете цялото скъпо оборудване от колата. Понякога именно наличието на многобройно оборудване може да бъде крайният фактор, който ще повлияе на решението на престъпниците да откраднат колата ви.

Гориво

Не е нужно да оставяте много гориво в резервоара. С пълен резервоар похитител може да шофира доста надалече или да предизвика голям пожар.

Снимайте

Ако е възможно, изберете сухо място за съхранение на колата, пише Automedia.bg. Освен това, преди да напуснете колата си, направете ѝ снимка, която може да ви бъде от полза, ако автомобилът ви бъде откраднат. И, разбира се, не оставяйте документи за колата в нея или там, където могат да ги намерят крадците.