Преди настъпването на лятото почистването на климатика на автомобила е особено важна процедура. По време на работа климатикът може да се напълни с прах и мръсотия, което не само влошава качеството на въздуха в купето, но може да доведе до неизправности в системата.

Колкото по-дълго се използва климатичната система на автомобила, толкова по-висок е рискът от образуване на бактерии и мухъл в нея. Те не само причиняват неприятна миризма при включване на климатичната система, но и имат отрицателен ефект върху здравето, тъй като могат да провокират различни алергии и инфекции.

Почистването на климатика помага да се избегне появата на неприятни миризми, осигурява по-ефективна работа на охладителната система и удължава нейния експлоатационен живот. Също така е важно да осигурите комфортни условия при дълги пътувания в жегата, като гарантирате свеж и чист въздух в салона на вашия автомобил.

В тази статия ще говорим за два начина за почистване на климатика на автомобила, които всеки шофьор може да направи. С тяхна помощ можете надеждно и дългосрочно да решите проблема с неприятната миризма и бактериите.

Най-простият и икономичен вариант е да използвате аерозолен препарат за експресно почистване на климатици. Това лекарство действа като почистващ дезодорант за автомобили и може лесно да се използва извън автосервиза от всеки собственик на автомобил. В двора, на паркинга, навсякъде.

Всичко, от което се нуждаете, е въпросният продукт и 10-15 минути от вашето време. За правилна употреба, почистващият препарат се поставя в пространството на краката на предния пътник, в зоната на засмукване на рециркулационната система. Двигателят се оставя да работи на празен ход, а климатикът се включва на рециркулация и на максимален поток студен въздух.

След като активирате продукта, затворете прозорците и излезте от колата. Тъй като контейнерът бавно се изпразва, аерозолната мъгла се разпределя през вентилационните канали и изпарителя на климатика. Високоефективните повърхностно-активни вещества разтварят мръсотията, образувана в системата по време на нейното използване и я оставят да се оттича заедно с конденза.

Още по-интензивен метод за елиминиране на бактерии, мухъл и неприятни миризми е използването на почистващ препарат за климатици. С помощта на дълга сонда, прикрепена към разпръскващата глава на този уред, активните почистващи компоненти могат да се впръскват директно в климатичната система. Така директно се почистват както въздуховодите на климатичната система, така и нейният изпарител.

В същото време подаването на почистващия препарат директно към изпарителя осигурява по-ефективно измиване на мръсотията и бактериите от него. Повърхностно активните вещества образуват защитен филм върху изпарителя, който предотвратява образуването на нови бактерии, гъбички и микроби. Така продуктът осигурява свеж и чист въздух с дълготраен ефект. Голямо предимство е лекотата на използване и фактът, че не е необходимо допълнително оборудване за този процес. За достъп до системата е необходимо само предварително да се свали филтърът на купето, пише automedia.

Не забравяйте, че чистият автоклиматик не само поддържа приятен аромат в купето на вашия автомобил, но и допринася за вашето здраве и комфорт по време на шофиране. Редовното почистване на климатика е ключът към дългата и безпроблемна работа на вашата охладителна система. Затова не отлагайте тази процедура за по-късно, осигурете на колата си подходяща грижа и се наслаждавайте на чист въздух по всяко време на годината.