Паркирането в големите градове често е проблем, а понякога възникват неприятни ситуация, в които една кола блокира друга.

За щастие има  редица законови методи за разрешаване на конфликта, без да се прибягва до увреждане на имущество и нарушаване на закона.

Основни нюанси

Проблемите с наличността на паркоместа се дължат на постоянното нарастване на броя на колите в жилищните райони, като капацитетът за паркиране остава същият. Невъзможно е да се пренебрегне и фактът, че отделни обитатели си определят определено място за паркиране и го смятат за свое. В случая говорим за арогантност и неспазване на законите, забраняващи всякакво ограничаване на свободата на движение.

Обикновено ситуацията се решава от самия шофьор, който трябва да се обърне за помощ към полицията. Инспекторите съставят протокол за нарушителя и му налагат глоба.

Правни аспекти

За да освободите бързо "запушена" кола и да продължите да шофирате, трябва да вземете предвид основните правни аспекти. Трябва да обърнете внимание на следните понятия:

Паркинг. Специално обособен сектор с подходящ пътен знак или маркировка, който е предназначен за дългосрочно паркиране на превозни средства. Паркирането е както безплатно, така и платено. Първите се срещат в жилищните райони.

Как да действаме, ако колата е блокирана на паркинга

Важно е да следвате определена последователност от действия, ако станете заложник на неприятна ситуация и установите, че колата ви е блокирана по този начин. В този случай е по-добре да не предприемате никакви действия сами. Ако не е възможно да се свържете с извършителя на инцидента, трябва да се извикат специализирани органи, които имат право да документират нарушението и безопасно да разрешат проблема.

Някои собственици на автомобили не спазват закона, пукат гуми или причиняват имуществени щети на пречещото превозно средство. Въпреки това, всякакви подобни действия могат да доведат до отговорност, както административна, така и наказателна. В тази връзка трябва да се отбележи, че всякакви действия по отношение на нарушителя се предприемат само от правоприлагащите органи, като се спазват разпоредбите.

Основното, което трябва да направите е първо да опитате да намерите шофьора, който е причинил неприятностите. Но ако шофьорът не се върне дълго време, трябва да се свържете с служителите на реда и да им поверите решаването на проблема. Ако човек блокира колата ви във ваше присъствие, обърнете му внимание, че нарушава закона, пише Automedia.bg. При липса на положителни промени от негова страна се обадете в полицията.

Свързването с инспекторите на КАТ обаче е последната мярка, която трябва да се предприеме, ако няма време за чакане или шофьорът откаже да премести колата си. Можете да се обадите в полицията и да съобщите за случилото се. Възможно е служителят да уточни регистрационните номера на блокирания автомобил, за да разбере самоличността на собственика. Скоро полицаите ще отидат на място и ще съставят съответния протокол и ще повикат служби, които да репатрират колата нарушител.