Наводнения на редица места в Европа се случват ежегодно и вследствие това води до появата на много „удавени“ автомобили на вторичния пазар. Ето защо, когато купувате употребяван автомобил, трябва да сте бдителни и да прегледате автомобила много внимателно.

Понякога дори професионалистите не могат да открият следи от щетите от водата, без да разглобят напълно дадените възли и агрегати. Но има очевидни признаци на автомобили, които са били във вода. Най-основните от тях са:

- миризма на влага в салона на колата;

- наличие на „прясна" корозия;

- петна по повърхността на рефлекторите на фаровете;

- бръмчене в алтернатора, помпата и кормилното управление;

- дефектиращо електрическо оборудване.

По-специално, наличието на миризма на блато, въпреки факта, че интериорът е идеално чист, ще бъде доказателство, че колата е била във вода. Трябва да проверите облицовките и по-конкретно местата им на контакт с метала и да погледнете под електрическите бушони, които са защитени със специални капачки. Ако там откриете наченки на ръжда, това може да означава, че имате работа с „удавен" автомобил.

Наличието на петна по повърхността на рефлекторите на фаровете също се причинява от вода, която впоследствие се е изпарила. В допълнение, различни шумове в генератора, помпата, сервоуправлението, климатик и други устройства също трябва да са своеобразна сигнална лампа, пише automedia.

Задължително е и да проверите изправността на електрическото оборудване; ако централното заключване е дефектно, отопляемото задно стъкло не работи - всички тези фактори също могат да показват повреда на автомобила от наводнение.