Винаги е имало пазар за изкупуване на стари коли. Милиони хора по света   купуват и продават употребявани автомобили чрез дилъри и други източници. Може би и Вие така сте закупили колата, която карате в момента.

Не всички използвани коли обаче са еднакви. Докато някои може да са на разумно количество километри и да се нуждаят само от дребен ремонт, други може да изискват значителни работа по себе си или направо да са излезли от строя. 

От такава кола трябва да се отървете час по-скоро. Не се чудете как. Тук ще Ви посочим няколко лесни и удобни начини  как да го направите.

Проучeте каква е стойността на старата кола

Първата  стъпка може да бъде да разберете каква е стойността на  стария Ви автомобил, или по-точно колко пари можете да получите за него.

Онлайн сайтовете за оценка или автокъщите могат да Ви предоставят оферти за колата в състоянието, в което е. Оттам можете да прецените дали си струва да похарчите някакви пари, за да я пуснете отново в движение. 

Ако прецените, че  изгубеното време и новите разходи няма да повишат търговската стойност на колата,  по-добре потърсете компания за изкупуване на стари коли я продайте такава, каквато е. 

Варианти за премахване на старата кола, която не е в движение

Ако се поровите в интернет, ще откриете доста места, където можете да предадете неработещия автомобил. В зависимост от ситуацията, можете да го продадете и да получите пари насреща.

 Другият вариант е да го замените на бартер за друга кола с или без с доплащане.  

Ето 5 опции, които можете да опитате:

1. Замяна в автокъща
Повечето дилърите на нови и употребявани автомобили изкупуват употребявани автомобили . Ако купувате нова кола от автокъща, можете да  предложите неработещата си кола и от там да определят стойността й. 

Ако търговецът прецени, че няма да може да я  препродаде, той може да намери пазар за частите, което също ще Ви донесе някакви пари, които да използвате при покупката на ново превозно средство от същото представителство.

2. Продайте колата на друг купувач
Можете също да опитате да продадете превозното средство на друг купувач. В този случай помислете за получаване на приблизителна оценка от механик за това колко ще струва колата, за да бъде пусната в движение. 

Ако Вашето превозно средство не е търсен модел и частите му не  са  ценни, ще Ви е доста трудно да го продадете, ако то не е в движение.

 Друга възможност да се  разделите с колата си  е , като разглобите  автомобила и го продадете на  части.

3. Намерете онлайн купувачи или търговци
Много онлайн сайтове за употребявани автомобили купуват и коли, които не са в движение. Ще трябва да въведете информацията за Вашия автомобил в обявите и да опишете точно състоянието му.


В популярните български сайтове за продажба на коли втора употреба обикновено продавачи и клиенти се свързват чрез обявите и се договарят лично за продажбата. 

Има и такива сайтове,  които ще Ви предложат  оферта  за колата и, ако я приемете, ще я изкупят.

4. Консултирайте се с механици и сервизи
Попитайте в сервиза, който използвате, дали  се интересуват от закупуване на Вашия автомобил. 

Много механици и сервизи изкупуват повредени превозни средства, които не работят, и ги използват за части. Ако сте го занесли на механика за оценка, за да го пуснете отново в експлоатация, попитайте каква би била цената му, за да го купят в това състояние.

5. Предайте колата за скрап
Друг вариант да получите пари за  колата, която вече не е в движение, е да я предадете за скрап или да я изхвърлите на бунището. Това често е последна мярка, тъй като

обикновено Ви се плаща само за стойността на метала, а и повечето депа ще Ви накарат сами да им докарате колата. 

Освен това продавачите трябва сами да премахнат и изхвърлят  всички течности, преди да предадат ламарините за скрап. В този случай поискайте предварително оферта, за да се уверите, че парите, които ще Ви платят, ще покрият разходите по превоза.

 Ако сте принудени от обстоятелствата да предадете колата си за скрап,  Норд холдинг  ще Ви помогне да направите това по най-лесния и удобен за Вас начин.

Специализираната в изкупуване на  стари коли фирма извършва и други съпътстващи услуги, с които много ще  Ви улесни. 

Например, тук могат при Ваше желание, да организират превозването на автомобила до площадката за рециклиране с репатрираща кола.

Цената, която ще Ви предложат, ще бъде изчислена съобразно  теглото на колата след претегляне и  пазарната цена на видовете метал в момента на предаването.

 Задължение на фирмата е да издаде удостоверение за дерегистрация  и да Ви върне демонтираните регистрационни табели.

Занесете ги в КАТ, за да дерегистрирате автомобила и да бъдете освободени от плащането на данък превозно средство.

 Само така можете да считате, че сте се отървали от старата си трошка, при това на прилична цена.

Източници на изображения: Норд холдинг, Pixabay