Пълно ръководство: Как да защитим колата си от автокрадци?

Част 1: Основни навици за по-голяма сигурност

По три автомобила попадат в ръцете на крадци всеки ден. Това показва статистиката на МВР. Ведомството отчита положителна тенденция – тези посегателства намаляват спрямо миналата година. Въпреки това, полицията успява да открие отнетите возила в едва 16% от случаите. Интересът на престъпниците е към по-новите и луксозни автомобили, но и към авточасти, особено ако се демонтират бързо. Споделяме какви превантивни мерки можете да предприемете, за да не станете жертва на кражба като максимално затрудните злонамерени действия.

С какъв автомобил няма да привличате вниманието на автоджамбазите?

Някои собственици са на мнение, че ако не купят чисто нова и скъпа кола, а заложат на по-евтин и силно разпространен модел, то така ще минимализират риска от посегателства срещу собствеността им. Логиката, която се следва е, че когато колата е евтина, то автоджамбазите ще спечелят по-малко, а усилията и шанса да бъдат заловени – големи, колкото за луксозно возило. А от второто, ако успеят с удара – ще спечелят повече. Реалността обаче е различна и сравнително евтини автомобили също биват крадени. А скъпите коли, които идват с малко повече вградени защити, не спират крадците да се пробват. Затова играта на котка и мишка ще продължи.

Поради това, че никой не е застрахован, всеки собственик трябва да бъде бдителен, в противен случай може да стане жертва. В тази поредица от статии има много идеи, а съветът ни е да ги комбинирате, за да надградите сигурността. Някои от тях изискват повече финансови инвестиции, други са по-евтини, а трети на практика не изискват пари или усилия. Например, паркирането в добре осветена зона е лесен начин да се предотврати кражба на кола.

Кражби обаче се случват и посред бял ден, но видими устройства за сигурност също могат да постигнат много – въпреки, че няма да направят колата неуязвима, ще отклонят крадците към по-лесна мишена. Усилията на производителите да ограничат риска от посегателства при новите модели, чрез все по-интелигентно оборудване и увеличаване на броя на тези превозни средства по-пътищата също има благоприятен ефект. Автомобили, които при определени условия мигновено започват видеозапис на случващото се около тях, служат за превенция и разкриване на престъпления.

Топ 3 изключително елементарни навика за повишаване на сигурността

Започваме с най-лесните за изпълнение съвети, които привидно звучат сякаш се подразбират от само себе си и няма нужда да се изтъкват. Реалността обаче показва, че собствениците на автомобили намират оправдания за себе си в определени ситуации, в които преценяват, че няма риск за станат потърпевши. Именно за такива моменти следят крадците – те са готови да действат, щом забележат, че бдителността е занижена. Затова обяснения като „Само да си взема едни цигари.“, „Колата и сама ще се заключи.“, „Детето/кучето е на задната седалка.“ няма да ви спасят.

  1. Заключете вратите

Дръжте вратите заключени - това е първата стъпка за възпиране на крадец. Добре е да придобиете навика да проверявате вратите на колата си. Помнете – крадците често използват моменти, когато бързате и не очаквате нищо да се случи, тогава те действат под прикритието на вашата разсеяност и суматоха.

  1. Не оставяйте ключовете в превозното средство

Никога не оставяйте ключовете в автомобила. Ако вашият ключ е в колата, крадецът може просто да счупи прозорец и да потегли. Не оставяйте колата да работи без надзор и отключена. Вземете ключовете си със себе си, когато напускате колата и никога не оставяйте резервен ключ в жабката или на други места в автомобила.

  1. Затворете прозорците

Дръжте прозорците си напълно затворени. Крадец може просто да бръкне в колата ви през отворен прозорец – да вземе каквото може да достигне или да отключи вратата, за да получи пълен достъп до вашия автомобил и всичко в него.

Тези навици трябва да важат за всички в семейството. Приучете и децата да се грижат прозорците и вратите да са затворени, когато напускат семейния автомобил.

Не подценявайте риска, когато сте в движение

Когато пътувате особено, ако се намирате на непознато място или в район с повишена престъпна активност, спазвайте следните няколко съвета:

  1. Огледайте вътрешността и под колата преди да се качите в нея
  2. Не пътувайте сами, когато е тъмно
  3. Не спирайте, за да помагате на непознати
  4. Ако имате обективно усещане, че нещо не е наред, напуснете мястото – доверете се на инстинктите си
  5. Ако непознат се приближава към вас, потеглете внимателно и решително
  6. Оставете достатъчно място пред колата, за да маневрирате свободно, ако се наложи да спрете
  7. Избирайте средната лента, когато пътния участък го позволява

Източник: СБА