Производител на камиони показа нагледно нова технология за бесопасност. Демострацията е за това как самоуправляващ се камион реагира, при спукване на гума.

Във видеото Kodiak Class 8 преминава през препятствие, което пробива предната гума от страната на водача, докато автономния режим на камиона е включен. По време на тестването, водачът зад волана остава в абсолютна безпоасност.

„Спукването на гумата се открива незабавно и се стартира протокол за „резервен режим“. Самоуправляващият се камион компенсира повредената гума, като прилага напълно различен ъгъл на завиване. Тогава режимите на камиона се активират автоматично и спира в рамките на лентата за движение,“ казват от компанията.

„Хората ни питат през цялото време „какво се случва, ако спукате гума“, и ние искахме да покажем как шофьорът може да поддържа контрол по-прецизно от традиционен камион, дори със спукана гума. Не можем да контролираме опасностите, с които ще се сблъскат шофьорите на пътя, но можем да контролираме поведението на камионите, когато възникне критична ситуация,“ допълват още.

Ето и видеото:

Превод: GlasNews.bg