Skoda направиха мащабно проучване, което показа какво най-често разсейва шофьорите при пътуването. Анкетата е попълнена от десетки хиляди британски шофьори. 

Около 70% от британските шофьори споделят, че децата често ги разсейват, докато шофират. Приблизително един на всеки четири шофьора едва не претърпява катастрофа заради това.

авто децацял екран
Непослушните деца често отвличат вниманието на шофьорите от пътя Снимка: raisingchildren.net.au

Експертите отбелязаха, че тази тенденция е свързана с летните ваканции. По това време обикновено се провеждат основните семейни пътувания.

Най-често шофьорите се разсейват от пътя поради факта, че децата започват да се карат и да крещят, съобщи сайтът automotiveblog.co.uk. В повечето случаи е необходимо прякото участие на водача, за да бъдат успокоени.

Около 53% от шофьорите казват, че отместват очи от пътя, за да наказват децата си. От тях 79% от шофьорите са прекарали по-малко от 10 секунди в това.

Министерството на транспорта сподели, че през 2021 г. в Обединеното кралство са станали 2336 катастрофи поради факта, че шофьорите са били разсеяни от пътя. Шофьорите нямат време да реагират на ситуацията на пътя.