Какво означават видовете дим от изгорелите газове на автомобили. Експерти обясняват, че това може да се определи спрямо цвета им.

Ето накратко, както трябва да знаем:

1. Черен дим

Черен дим показва, че двигателят изгаря твърде много гориво. Това може да бъде причинено от няколко фактора, които нарушават сместа въздух-гориво.

2. Бял дим

Обикновено това означава, че охлаждащата течност се изгаря в двигателя, което означава, че нещо не е наред. Най-честата причина за това е проблем с уплътнението, което може бързо да доведе до прегряване на двигателя.

3. Син дим

Синият дим е ясен знак, че вашият двигател гори масло. Течността може да изтече в горивната камера, където се изгаря заедно с горивото. Вероятно ще забележите, че колата ви не работи добре, когато завъртите ключовете в запалването, или че колата ви се тресе повече от обикновено.

4. Сив дим

Ако димът от изпускателната тръба е или сив, или със синкав оттенък, това обикновено означава, че вашият двигател гори масло в горивната камера. Горящото масло може да се дължи на много причини, от спукани уплътнения на клапаните до лоши бутални пръстени.

Превод: GlasNews.bg